eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megvan a Freedom House magyarországi jelentése

A Freedom House szerint Magyarország sikeresen tért át a diktatúráról a konszolidált liberális demokráciára. A független amerikai szervezet most nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: a volt kommunista tömb országai közül Magyarországon zajlott le a legjobban ez a folyamat.

A Freedom House kelet- és közép-európai államok demokratikus átalakulásáról készített összeállítása Magyarországon a választási rendszernek és a civil szférának adta a legjobb minősítést, míg a legtöbb kivetnivalót a korrupció elleni fellépésnél, a kormányzati és a média munkájában találta.

A New York-i székhelyű szervezet szerint romlott Magyarország korrupciós mutatója; a közpénzek útja nehezen követhető, és a szakértők szerint az évente kiírt 3.700 közbeszerzési tendernek mindössze 10 százaléka tekinthető tisztának.

A jelentés megállapítja, hogy az erős és stabil magyar parlamenti rendszer lehetővé tette az egymást követő kormányok gördülékeny hatalomváltását, a rágalmazási és államtitok-sértési perek nagy száma viszont - a Freedom House szerint - aggodalomra ad okot a független sajtó működésével összefüggésben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×