Megvan a Freedom House magyarországi jelentése

InfoRádió / MTI
2006. június 13. 18:03
A Freedom House szerint Magyarország sikeresen tért át a diktatúráról a konszolidált liberális demokráciára. A független amerikai szervezet most nyilvánosságra hozott jelentésében úgy fogalmaz: a volt kommunista tömb országai közül Magyarországon zajlott le a legjobban ez a folyamat.

A Freedom House kelet- és közép-európai államok demokratikus átalakulásáról készített összeállítása Magyarországon a választási rendszernek és a civil szférának adta a legjobb minősítést, míg a legtöbb kivetnivalót a korrupció elleni fellépésnél, a kormányzati és a média munkájában találta.

A New York-i székhelyű szervezet szerint romlott Magyarország korrupciós mutatója; a közpénzek útja nehezen követhető, és a szakértők szerint az évente kiírt 3.700 közbeszerzési tendernek mindössze 10 százaléka tekinthető tisztának.

A jelentés megállapítja, hogy az erős és stabil magyar parlamenti rendszer lehetővé tette az egymást követő kormányok gördülékeny hatalomváltását, a rágalmazási és államtitok-sértési perek nagy száma viszont - a Freedom House szerint - aggodalomra ad okot a független sajtó működésével összefüggésben.