Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevés gyógyszer fogy Magyarországon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Azok az európai kormányok, amelyek megpróbálták csökkenteni gyógyszerkiadásaikat, csak ideiglenesen, maximum egy-két évig jártak sikerrel, utána azonban mindig kiugró növekedés volt tapasztalható - mondta az InfoRádióban Fekete Tibor gyógyszerpiaci szakértő. Szerinte ráadásul nem igaz, hogy a magyarok sok gyógyszert szednek. Az egy főre jutó éves gyógyszerfogyasztás nem éri el az európai átlag felét.

A kiszivárgott hírek szerint a kormány idén mintegy 70 milliárd forintot kíván megtakarítani a gyógyszerkasszán. A szakértő azonban kételkedik a kormányzati tervek megvalósíthatóságában. Fekete Tibor szerint ugyanis hosszabb távon még egyetlen európai kormánynak sem sikerült a gyógyszerkiadások csökkentése.

A magyarok nem használnak sok gyógyszert

"Nagyon jól látszik, hogy az európai gyógyszerpiac évek óta 6-7 százalékos mértékben növekszik. Bármelyik európai kormány próbálkozott azzal, hogy a gyógyszerkiadásait csökkentse, ez mindig csak időlegesen, maximum 1-2 évig sikerült, és a következő időszakban kiugró növekedés volt tapasztalható" - hangsúlyozta Fekete Tibor.

A gyógyszergyártók szövetségének szakértője szerint ráadásul tévhit az, hogy Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás sok. "A magyar egy főre jutó fogyasztás az európai átlag felét sem érik el" - mutatott rá a Fekete Tibor.

Rászorultsági alapon kellene támogatni

A szakértő szerint egy olyan rendszert kellene kialakítani, amely a támogatásnál figyelembe veszi az egyén anyagi helyzetét. Ehhez azonban nem a gyógyszerkassza csökkentésére, hanem legalább 100 milliárd forintos növelésére lenne szükség.

Az InfoRádió kérdésére Fekete Tibor megjegyezte: a kormány az reménykedhet ugyan abban, hogy az emberek nem fogják megvenni a gyógyszereket, ha nincs rá pénzük, de az utolsó fillérüket is fel fogják használni, ha az egészségükről van szó. "Ezzel visszaélni nem szabad" - vélekedett a szakértő.