eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kevés gyógyszer fogy Magyarországon

Azok az európai kormányok, amelyek megpróbálták csökkenteni gyógyszerkiadásaikat, csak ideiglenesen, maximum egy-két évig jártak sikerrel, utána azonban mindig kiugró növekedés volt tapasztalható - mondta az InfoRádióban Fekete Tibor gyógyszerpiaci szakértő. Szerinte ráadásul nem igaz, hogy a magyarok sok gyógyszert szednek. Az egy főre jutó éves gyógyszerfogyasztás nem éri el az európai átlag felét.

A kiszivárgott hírek szerint a kormány idén mintegy 70 milliárd forintot kíván megtakarítani a gyógyszerkasszán. A szakértő azonban kételkedik a kormányzati tervek megvalósíthatóságában. Fekete Tibor szerint ugyanis hosszabb távon még egyetlen európai kormánynak sem sikerült a gyógyszerkiadások csökkentése.

A magyarok nem használnak sok gyógyszert

"Nagyon jól látszik, hogy az európai gyógyszerpiac évek óta 6-7 százalékos mértékben növekszik. Bármelyik európai kormány próbálkozott azzal, hogy a gyógyszerkiadásait csökkentse, ez mindig csak időlegesen, maximum 1-2 évig sikerült, és a következő időszakban kiugró növekedés volt tapasztalható" - hangsúlyozta Fekete Tibor.

A gyógyszergyártók szövetségének szakértője szerint ráadásul tévhit az, hogy Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás sok. "A magyar egy főre jutó fogyasztás az európai átlag felét sem érik el" - mutatott rá a Fekete Tibor.

Rászorultsági alapon kellene támogatni

A szakértő szerint egy olyan rendszert kellene kialakítani, amely a támogatásnál figyelembe veszi az egyén anyagi helyzetét. Ehhez azonban nem a gyógyszerkassza csökkentésére, hanem legalább 100 milliárd forintos növelésére lenne szükség.

Az InfoRádió kérdésére Fekete Tibor megjegyezte: a kormány az reménykedhet ugyan abban, hogy az emberek nem fogják megvenni a gyógyszereket, ha nincs rá pénzük, de az utolsó fillérüket is fel fogják használni, ha az egészségükről van szó. "Ezzel visszaélni nem szabad" - vélekedett a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×