eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kormány 70 milliárdos plusz kiadáscsökkentést jelentett be

A korábban bejelentett 42 milliárd forint helyett összesen 112 milliárd forint zárolásáról döntött a kormány.

A pénzügyminiszter a kabinet ülése után közölte: még ma benyújtják a parlamentnek az államháztartási egyensúly javításáról szóló törvényjavaslatokat. A jogszabályok várhatóan szeptember 1-jétől lépnek hatályba.

A gyógyszerkassza várható kiadásait 40 milliárd forinttal kívánja megrövidíteni a kormány - fejtette ki egy újságírói kérdésre a tárcavezető.

Egy másik kérdésre elmondta: idén 220 milliárd forintot fordít a  lakossági gázár támogatására az energiagazdálkodási célirányzatból kormány, ez 80 milliárddal több a költségvetésben foglalt összegnél.

Veres János hozzátette: a szigorú költségvetési gazdálkodás után alakulhat ki a kiszámítható és stabil forintárfolyam.

Hangsúlyozta azt is, hogy a kormánynak továbbra sincs konkrét árfolyamcélja.

A pénzügyminiszter megerősítette, hogy az idén 1,3 milliárd eurót tesz ki a kiigazítás, amelyből a kiadáscsökkentés 640 millió eurót jelent, a többletbevétel pedig 660 millió eurót.

Jövőre 3,9 milliárd euróval javul az államháztartás egyensúlya. Az év végére 3 százalékos inflációt vár a kabinet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×