Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megszorítás: a szegényebbek járnak a legrosszabbul

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az életszínvonal érzékelhetően csökken a megszorítások hatására, és csak évek múlva érheti el a jelenlegi szintet. Az InfoRádió által megkérdezett szakértők ezen kívül arra is felhívták a figyelmet, hogy a kormány intézkedései aránytalanul sújtják a szegényebb rétegeket.

A megszorító csomag nyomán csökken az életszínvonal, és csak akkor közelíti meg a jelenlegit, ha a következő választások előtt újra osztogatni kezd a kormány - mondta Fórián-Szabó Gergely, a CA-IB elemzője az InfoRádióban.

A szakember hozzátette: a most bejelentett intézkedések a tervek szerint 1.000 milliárd forinttal javítják jövőre az államháztartás pozícióját, ugyanakkor a 2008-as 3 százalék alatti hiánycél eléréséhez még további erőfeszítésekre lesz szükség.

"Sajnálatos módon az állam mi vagyunk"

A Központi Statisztikai Hivatal volt elnöke szerint igazságtalan, hogy a megszorító intézkedések hetven százalékát a lakosság viseli.

Az államról nem lehet mint teherviselőről beszélni, mert sajnálatos módon az állam mi vagyunk - tette hozzá Mellár Tamás.

A pénzügyi szakember úgy látja, hogy a kormány nem igazán meri a jelenleginél jobban megterhelni a pénzügyi szektort és a vállalkozásokat.

A hátrányos helyzetűeket sújtják leginkább

Az áfaemelés a hátrányos helyzetűeket jobban sújtja, többi között az élelmiszerek árain keresztül - közölte a KSH népességtudományi kutatóintézetének igazgatója.

Spéder Zsolt hangsúlyozta: a közszférában dolgozókat sokkal közvetlenebbül érintik a megszorítások.

A szakember szerint a kormány intézkedéseinek a veszélyeztetett rétegekre -nagycsaládosok, nyugdíjasok - gyakorolt hatása nagyban függ a kompenzáció nagyságától.