eur:
395.5
usd:
366.66
bux:
65459.02
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Jönnek a megszorítások, itt a lista

Nincs szükség sokkterápiára, de a korábban bejelentett adócsökkentési programot el kell halasztani - jelentette ki a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. A kormány azonnali intézkedései az idén 350 milliárd, jövőre 1.000 milliárd forinttal javítják az államháztartás egyenlegét. A kormány nem szűkíti a családtámogatási rendszert, folytatja a nyugdíjkorrekciót és megtartja a nyugdíjasok kedvezményeit.

"Nem a költségvetési kiigazítás egyszeri programjára, hanem reformokra készülünk" - mondta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: változás nélkül félő, hogy "Magyarország nem lesz képes folytatni eddigi sikeres útját".

A sikerek közé sorolta a miniszterelnök a gazdaság, az ipar és a beruházások növekedését.

Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy az adócsökkentésen kívül a már korábban elkezdett programokat folytatja a kormány.

"Reform, nem sokkterápia"

Példaként említette a bérek felzárkóztatását, a nyugdíjkorrekció folytatását, az önkormányzati, a közigazgatási változások elindítását és az oktatási reform folytatását.

A hosszú távú reformok közé sorolta a közigazgatás, a közszolgáltatások és az egészségügy átalakítását, valamint a nyugdíjreform előkészítését.

A rövid távon is ható változások közül megemlítette az államreform részeként a nem "fűnyíró elv" szerint végrehajtott kiadáscsökkentést, a közteherviselésbe bevontak számának növelését, a jövedelmek érdemi kifehérítését és az általános adószintek növelését.

Közölte: a minisztériumi felsővezetők létszámának 47 százalékos és a tárcák összlétszámának 23 százalékos csökkentése, valamint a takarékossági intézkedések hatására az idei 80 milliárd forintról 2008-ra 60 milliárdra mérséklődnek az igazgatási költségek.

A miniszterelnök bejelentette: a magántőkéből felépülő új kormányzati negyedben 160 ezer négyzetméteren lehet elhelyezni a csökkenő létszámú államapparátust a jelenlegi 350 ezer négyzetméter helyett. A felszabaduló ingatlanok értékesítéséből 100 milliárd forintot várnak.

A minisztériumi gépkocsik száma 751-ről 433-ra csökken.

A központi költségvetési intézmények átszervezésével, a hasonló feladatot ellátó intézmények összevonásával, 32 feleslegessé vált intézmény megszüntetésével 2008-ra 12.500-zal csökken a dolgozók létszáma és 37 milliárd forinttal mérséklődnek a működési költségek - közölte Gyurcsány Ferenc.

Több mint 192 megyei szervezet kerül regionális átszervezésre, így többek között a rendőrség, a közlekedési felügyeletek és az APEH megyei igazgatóságai. Az átszervezés eredményeképpen 2008-ra 4.400 fővel csökken az itt dolgozók száma.

Összesen 119 hasonló feladatot ellátó intézményt vonnak össze, például az a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal beleolvad az Elektronikus Közszolgálatások Központjába.

Egyesül például az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal, illetve az Információs Hivatal a Nemzetbiztonsági Hivatalba kerül.

Harminckét intézmény megszűnik, például a Határőr Igazgatóság.

A kormány ellenzéki segítséget szeretne

Kétharmados támogatás esetén megalakulnának a regionális önkormányzatok, kötelezővé válna a kistérségi társulás; csökkenne a helyi képviselők létszáma, illetve tiszteletdíja; ha nincs meg a kétharmados parlamenti támogatás - mondta a kormányfő.

Hozzátette: ha nem lesz meg a kétharmados támogatás, akkor ösztönző intézkedéseket hoznak az önkormányzatok hatákonyabb működéséért.

A kormány kezdeményezi, hogy a jövőben az 1.000 fő alatti településeken ne működhessenek önálló polgármesteri hivatalok és legyen kötelező körjegyzőséghez csatlakozniuk.

Indokolt, hogy a helyi önkormányzatok is 5 százalékkal csökkentsék igazgatási költségeiket.

Idei kiadáscsökkentések

A kormány azonnali intézkedéseinek hatására már ebben az évben mintegy 170 milliárd forinttal csökkennek az államháztartás kiadásai - jelentette be Gyurcsány Ferenc.

Ezek között zárolást hajt végre a központi költségvetési szerveknél és a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatoknál, valamint az államháztartási tartaléknál, intézkedéseket tesz a gyógyszerkassza és a gyógyító-megelőző ellátások többletköltségeinek mérséklésére.

Milyen lenne a sokkterápia?

A kormány elképzelése szerint jövőre az APEH 10.000 adózónál rendel el vagyonosodási vizsgálatot, amelynek során összevetik az adózó vagyoni helyzetét az előző években bevallott jövedelmével - jelentette be a miniszterelnök.

Az ellenőrzés lefolytatása előtt különösen kedvező szabályok mellett lehetőség lesz a korábban be nem fizetett adó önellenőrzéssel történő bevallására.

Azok, akik az év végéig élnek az önellenőrzés lehetőségével,
mentesülnek, nem csupán a bírság, de az önellenőrzési pótlék megfizetése alól is.

Az adóhátralékuk megfizetésére 5 éves részletfizetési kedvezményt kaphatnak.

Közölte: januártól a kormány bevezetné a házipénztári adót, hogy kisebb legyen a személyes jövedelem kivonásának lehetősége az adózás alól.

Azok, akik az adó bevezetése előtt a házipénztár állományt az üzletileg "indokolt szintre" akarják csökkenteni, ezt kedvezményes, 10 százalékos adó- és részletfizetés lehetőség mellett tehetik meg.

A jövőben valamennyi társasági adó fizetésére kötelezett cégnek a fennmaradáshoz minimálisan elvárható nyereség után társasági adót kellene fizetnie - jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök hozzátette: egyszeri alkalommal, 10 százalékos különadó megfizetése mellett a magánszemélyek és a vállalkozások hazautalhatnák eddig külföldön tartott pénzüket.

A nyereséges vállalkozások és a 6 millió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek 4 százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelesek - jelentette be Gyurcsány Ferenc. További részletek itt!

Az szja-rendszerben a szolidaritási adón túl nem növeli a terheket a kormány - tette hozzá.

Megszűnik a szellemi tevékenység, a Sulinet program kedvezménye, valamint változik a tandíj, az élet- és nyugdíjbiztosítások, illetve a lakáshitel törlesztéséhez biztosított kedvezmény. További részletek itt!

Az áfa 15 százalékos kulcsát 20 százalékra kívánja növelni a kormány, de az 5 százalékos áfa-kulcs és az oda sorolt termékek köre - igy többek közt a gyógyszerek, folyóiratok, tankönyvek - nem változik - mondta a kormányfő. További részletek itt!

Szeptember 1-jétől kerül bevezetésre a kamat- és a tőzsdei árfolyamnyereség adó - mondta Gyurcsány Ferenc. Az adó mértéke a kamat és árfolyamnyereség 20 százaléka lesz. További részletek itt!

Ingatlanadó is lesz

A családok valóságos anyagi helyzetét, lehetőségeit a jövedelmeik mellett alapvetően meghatározza örökölt vagy szerzett vagyoni helyzetük - olvasható a programban.

Az "igazságosság érdekében" a kormány 2008-tól az átlagos értéket meghaladó lakó és üdülő ingatlanokra - a vagyon nagysága szerint differenciált mértékben - bevezeti az ingatlanadót.

A miniszterelnök hangsúlyozta: mivel az átlagos ingatlan értéke Magyarországon 10 millió forint körül van, az adó a több 10 millió forintot kitevő ingatlanokra - azaz nem a panelokra és vidéki házakra - vonatkozik majd.

A részletek később dolgozzák ki.

A kormány gondol a menedzserekre és az evásokra is

Hozzátette: a kormány tervei szerint az adóköteles természetbeni juttatások után fizetendő 44 százalékos adó szeptember 1-jétől 54 százalékra emelkedik.

A kormány szerint a természetbeni juttatásoknak ebből a köréből tipikusan a vállalkozások felsővezetői részesülnek. Az adó emelésével ezen juttatások adóterhe megegyzik majd a pénzben kapott jövedelem 36 százalékos adóterhével, de még mindig kedvezőbb marad, mert járulékot nem kell utána fizetni.

Ez a változás 2006-ban 10, 2007-ben 20 milliárd forint többletbevételt jelent a költségvetésnek.

Adóköteles természetbeni juttatásnak számít a cégtelefonok magáncélú használata. Az adózás alapjaként választható a magáncélú használat elkülönítése, ennek hiányában a szolgáltatás teljes költségének 20 százaléka számít bevételnek.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jétől 15 százalékról 25 százalékra kívánja növelni a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén. Az ekho mértéke nem változik. További részletek itt!

A kormány tervei szerint januártól szűkül, illetve változik az igénybe vehető adókedvezmények köre - mondta a miniszterelnök.

A tervek szerint a módosítás érinti a szellemi tevékenységhez, a felnőttképzéshez, valamint a számítógép beszerzéshez biztosított kedvezményt.

Brutális gázáremelés

A kormány felülvizsgálja az ártámogatás rendszerét, hogy csak azok jussanak kedvezményhez, akik rászorulnak arra. A gáz fogyasztói ára átlagosan 30 százalékkal nő. További részletek itt!

A villamos energia lakossági ára 10-14 százalékkal nő - derül ki a kormány Új egyensúly című programjából.

Emelkedik a jövedéki adó mértéke is szeptember 1-jétől: a cigaretta esetében 5,7 százalékkal, a bor kivételével a szeszesitaloknál 7 százalékkal.

Január 1-jén, majd szeptember 1-jén újabb emelkedés lesz: a cigaretta jövedéki adója 2,7-2,7 százalékkal nő.

A kormány programja szerint jövőre a gépkocsik esetében a súly alapján történő adózást felváltja a teljesítmény alapú adóztatás. Ugyancsak emelkedik a gépjármű átírási illetéke. Ettől a kabinet 9 milliárd forint többletbevételt vár 2007-ben.

Járulékok, járulékalap

A munkáltatók járulékterhe nem változik, de a korábbi adócsökkentési programtól eltérően nem szűnik meg a mai 1.950 forintos tételes egészségügyi hozzájárulás. Ez a várakozásokhoz képest 2006-ban 7, 2007-ben pedig 88 milliárd forinttal növeli az államháztartás bevételeit.

Elhalasztják a 2007-re tervezett munkáltatói társadalombiztosítási járulékcsökkentést is. Az eredeti elgondoláshoz képest ez a döntés jövőre 210 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételét.

A kormány kiszélesíti a járulékalapot. A cél az, hogy "azok, akik jövedelmi helyzetük alapján ezt megtehetik, legalább a minimálbér kétszeresének megfelelő összeg után tegyenek eleget járulékfizetési kötelezettségüknek".

A járulékalap szélesítése 2006-ban 20, 2007-ben pedig mintegy 80 milliárd forinttal növeli az államháztartás bevételeit.

2006 szeptemberétől a nyugdíjas vállalkozók az eddigi 5 százalékos baleseti járulék helyett egészségügyi hozzájárulást fizetnek, amelynek mértéke 2006-ban 15, 2007-ben 16 százalék lesz.

2006 szeptemberétől az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke 4 százalékról 6 százalékra nő. A munkavállalói járulák a jelenlegi 1 százalékról 1,5 százalékra emelkedik. Az egyéni egészségbiztosítási járulék 2007 januárjától 6 százalékról 7 százalékra nő.

Visszafogják a gyógyszerkasszát

A kormány tervei szerint visszafogják a gyógyszerkassza kiadásait, amely így csak mintegy 40 milliárd forinttal haladja majd meg a 298 milliárd forintos előirányzatot - jelentette be Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök elmondta: intézkedések nélkül a gyógyszerkassza kiadásai a 298 milliárd forinttal szemben 380 milliárd forintra nőnének, a tervezett lépésekkel várhatóan 340 milliárd forintot tesznek majd ki.

Nő az infláció

Jövőre 5 százalékos inflációval kalkulál a kormány, a reformintézkedések következtében ugyanakkor 2008-ra 3-3,5 százalék körüli arányra csökken az államháztartás hiánya - jelentette ki a miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén a Parlamentben.

Mivel a 3 százalékot csak kis mértékben meghaladó hiány esetén a nyugdíjreform hatásából 0,6 százalék figyelembe vehető az értékelésnél, a korrigált államháztartási hiány 2008-ra 3 százalék alá csökken - közölte Gyurcsány Ferenc. További részletek itt!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×