Az adózók 70 százaléka 18 százalékos kulcs alapján fizet majd

InfoRádió / MTI
2006. június 10. 12:40
Az szja-rendszerben a szolidaritási adón túl nem növeli a terheket a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc kormányfő az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Gyurcsány Ferenc ismertette: a legalsó, 18 százalékos kulcs alá tartozó jövedelmek határát 2007-től 1 millió 700 ezer forintra emelik.
Ezzel a természetes személyek 73 százalékának jövedelme adózik a legalacsonyabb kulccsal. A miniszterelnök hozzátette: az a cél, hogy a ciklus végére ez az arány 90 százalék legyen.

Ez a megoldás Gyurcsány Ferenc szerint kompromisszumot jelent az SZDSZ egykulcsos és az MSZP progresszív szja-elképzelései között.

Megszűnik a szellemi tevékenység - jelenleg évi 100 ezer forintban érvényesíthető - kedvezménye, valamint a felnőttképzéshez és a számítógép-beszerzéshez ma biztosított 60 ezer forintos kedvezmény.

A lakáshitel törlesztéséhez biztosított, jövedelemhatárhoz kötött kedvezmény úgy szűnik meg, hogy akik 2006. december 31-ig jogosultságot szereztek, azok még további ot évig érvényesíthetik azt.

Az eddig összesen évi 100 ezer forintos összegig igénybe vehető kedvezmények - tandíj, őstermelők, közcélú adományok, élet- és nyugdíjbiztosítások - évi jövedelemkorlátja 6 millió forintról 3,4 millióra csökken.

A jövőben ebbe a korlátos körbe tartozik a megállapodás alapján fizetett járulék, magánynyugdíj-pénztári tagdíj kedvezménye.

Szűkül az adómentes bevételek köre is

Adóköteles jövedelemnek számít a jövőben a több között az önálló orvosi praxis működési jogának eladása az eredeti jogosultnál és a Corvin-lánc kitüntetéshez kapcsolódó támogatás.

Adóterhet nem viselő járandóság - beleszámít az adóalapba, de az adótábla szerint erre a jövedelemre jutó adó levonható - a nyugdíj, ha a magánszemély más, összevontan adózó jövedelemmel is rendelkezik.

Ez az intézkedés a kormány reményei szerint 32 milliárd forintos többletbevételt hoz.

Az üdülési csekk a jövőben csak akkor lesz adómentes, ha azt a munkáltató a dolgozójának vagy nyugdíjasának, és azzal közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának adja, és üdülési szállás és ahhoz kapcsolódó étkezési szolgáltatásra használják.

A munkáltató által a dolgozó javára az önkéntes kölcsönös biztósítópénztárba történt befizetés eddig a minimálbér havi összegéig volt adómentes, 2007-től viszont csak a minimálbér 20 százaléka lesz.