A választók a győztest szeretik

Infostart
2006. június 10. 07:11
A győzteshez húznak a választók, az MSZP a Századvég és a TÁRKI május végi felmérése szerint minden választói csoportban 9-14 pontos előnnyel vezet.

Ez a második felmérés, amelyet a közvélemény-kutatók a választások óta elvégeztek. Az első is azt tükrözte, hogy a kormánypártok szavazói kiállnak pártjaik mellett. Ez továbbra is így van, a kormánypártok előnye azonban mérséklődött.

Az elemzés szerint mindez nyilvánvalóan jórészt azzal függ össze, hogy egyrészt Gyurcsány Ferenc a választási kampányidőszakhoz képest három hétre gyakorlatilag "eltűnt" a médiumokból, maguk a koalíciós tárgyalások teljes hírzárlat mellett folytatódtak, miközben a kiszivárgó információk rendre azt erősítették, hogy a második Gyurcsány-kormány megalakulását követően komoly költségvetési megszorítások várhatók.

A négy évvel korábbi, 2002. májusi adatfelvételhez képest azonban minden választói csoportban szélesebbre nyílt a két nagy párt közötti támogatottsági olló. Akkor csak 3-4 százalékponttal vezetett az MSZP.

A kormánypártok előnye most ennek akár a háromszorosa is lehet egyes korcsoportokban. Ez annak köszönhető, hogy a választások után jellemző győzteshez húzás idén már egyből a voksolás után érvényesült.

A megkérdezettek retrospektív válasza, azaz, hogy saját emlékeik szerint kire szavaztak a választások első fordulójában, jelentősen eltér a valós eredményektől.

Majdnem minden második ember úgy emlékszik, hogy a szocialistákra szavazott, holott az MSZP csak 43 százalékos támogatottságot ért el.