Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vajon Bush széttépi-e a beszédét?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon 17 éve nem járt hivatalos látogatáson amerikai elnök. Bár Bill Clinton kétszer is megfordult Magyarországon, hivatalos úton utoljára a jelenlegi elnök édesapja járt Budapesten. George Bush 1989-ben több kelet-európai országba is ellátogatott a hidegháború lezárása és a vasfüggöny felszámolása érdekében.

Idősebb George Bush 1989-ben Lengyelországból érkezett Budapestre. Mindkét helyszínen arról beszélt, hogy a hidegháborúnak vége lehet, de csak akkor, ha Európa újraegyesül.

Az Egyesült Államok külpolitikájában akkor kezdődött egy váltás: Washingtonban érezték, hogy lehetőség van a vasfüggöny lebontására, hiszen a Szovjetunió gazdasági ereje meggyengült, illetve ott is változások voltak, Mihail Gorbacsov peresztrojkát és glasznosztyot hirdetett meg. Igaz, Amerikában nem voltak teljesen biztosak abban, hogy Moszkva mennyit enged a keleti blokk államainak.

Clinton kétszer is volt, de nem hivatalosan

Bill Clinton kétszer is megfordult Magyarországon: először 1994-ben, az Európai Biztonsági Együttműködés Értekezletén (ezen a budapesti csúcson változtatták meg a testület nevét Értekezletről Szervezetre).

Clinton 1996-ban jött legközelebb Magyarországra, akkor a taszári bázison látogatta meg az ott állomásozó amerikai katonákat. Hivatalos látogatásnak egyik sem minősült.

Négy évvel ezelőtt a jelenlegi amerikai elnök felesége járt Budapesten.

Már régóta tervezik

George W. Bush magyarországi látogatásáról hosszabb ideje szó van, eddig azonban csak felesége jutott el Budapestre, négy évvel ezelőtt.

A mostani látogatás időpontja is sokáig kétséges volt. Eredetileg az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékünnepségére várták volna az elnököt, ám az Egyesült Államokban novemberben képviselőházi választásokat tartanak, így októberben Bush is kampányol.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete korábban arról beszélt, hogy az október 23-i megemlékezésre egészen bizonyos, hogy magas rangú küldöttség érkezik Washingtonból Budapestre.