eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Szabó Csaba feladta

Feladja a professzori címért folytatott küzdelmet Szabó Csaba tudományos kutató és az Egyesült Államokban folytatja munkáját. A szakterületén legtöbbet idézett tudós korábban élesen bírálta a Magyar Tudományos Akadémiát - ő ennek tulajdonítja, hogy Amerikában lehet professzor, hazájában viszont nem.

Szabó Csaba úgy döntött: elhagyja Magyarországot. A tudományos kutató, akit a szakmájában a legtöbbet idéztek eddig a világon, a Magyar Hírlapnak azt mondta: nem szeretne hat évet várni hazai professzori címére, megelégszik két amerikai egyetem hasonló titulusával. Hozzátette: nagyon sok mindennek kellene megváltoznia ahhoz, hogy újra itthon próbálkozzon.

Az InfoRádió kereste, de nem tudta elérni Szabó Csabát. A Nobel-díjasokkal együtt dolgozó kutató korábban azt mondta: azért nem lehet itthon professzor, mert bírálni merészelte a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az egyetem szerint egyébként az orvostudományi karnak összesen 800 millió forint pályázati pénzt összekalapozó Szabó Csaba azért nem lehet professzor a hazájában, mert nem tanít még elég hosszú ideje. Ezt az InfoRádiónak május 11-én Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora mondta el.

A 39 éves Szabó Csaba ezt nem így látja. Az Egyesült Államokban folytatja munkáját, megfogalmazása szerint azért, mert "ott a kutatás minősíti a kutatókat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×