Egy nagy eső duplájára növelheti a háttérsugárzást

Infostart
2006. június 9. 04:05
A Havaria Press értesülései szerint június 2-án éjszaka egy rövid időre duplájára emelkedett Magyarország több megyéjében a háttérsugárzás mértéke. Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet főosztályvezetője szerint ez még így is messze a veszélyesnek mondható érték alatt van.

A háttérsugárzás a környezetből származó külső sugárzást jelenti, természetes körülmények között ennek két fő forrása van: az egyik a kozmikus sugárzás, a másik a talajban található természetes radioaktív anyagok - mondta az InfoRádióban Kerekes Andor.

Az intézet főosztályvezetője szerint a háttérsugárzás szintjének kétszeresére emelkedése természetes körülmények között is előfordulhat, például egy nagy esőt követően megváltozhat a radon kiáramlása a talajból.

A szakember szerint ráadásul ezek a kétszeres értékek messze a riasztási szint alatt maradtak. A riasztási szintet az elmúlt néhány évben nem érte el a rendszer, kivéve egy-két olyan esetet, amikor utóbb kiderült, hogy csak a műszer hibásodott meg - tette hozzá Kerekes Andor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást