Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Medárd-napi jóslat: a fele sem igaz?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A népi jóslás szerint, ha Medárd napján esik az eső, a következő negyvenben is esni fog. Ám ha ma nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor negyven napos szárazságra számíthatunk. Mika János éghajlatkutató-meteorológus szerint közvetlen tudományos alapja nincs ennek a népi megfigyelésnek, annyi azonban igaz, hogy gyakran nagyon csapadékos ez az időszak, és olyankor jó eséllyel június 8-án is esik.

Egy, még a nyolcvanas évek közepén, a számítástechnika hajnalán végezett kutatásból az derült ki, hogy a Magyarországon ismert hasonló népi bölcsességeknek körülbelül a fele igaz - mondta az InfoRádióban Mika János éghajlatkutató-meteorológus.

A szakember szerint azonban akkor, amikor keletkeztek, még igazak is lehettek ezek a népi megfigyelések, hiszen csillagászati vagy más okokból egy kissé eltérő lehetett a klíma.

Mika János megjegyezte: nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy Magyarország 600-700 kilométer széles, és a történelmi Magyarország még nagyobb volt. Így az is számít, hogy pontosan hol született egy-egy mondás.

Székelyföldön a fele sem igaz

"Egyik tanítványom azt vizsgálta néhány éve, hogy Székelyföldön mennyire igazak a Magyarországon ismert hagyományok, és még kisebb, még rosszabb arányt kapott" - mesélte a szakértő.

Mika János szerint egyébként egyáltalán nem példa nélküli ez a mostani hűvös időjárás, a megszokott hőmérséklettől ekkora eltérés 5-8 évenként előfordul.

Két független számítógépes előrejelző központ adatai alapján valószínűleg hűvösebb és kissé csapadékosabb lesz a nyár első két hónapja - mondta Mika János, hozzátéve, hogy ez nem jelenti azt, hogy minden nap hideg lesz, vagy hogy el kell felejtenünk a hőségriadót.