eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Budapestre látogat George Bush!

Június 22-én egynapos hivatalos látogatásra érkezik Budapestre George Bush amerikai elnök - közölte a köztársasági elnök hivatala. Bár a látogatás hivatalos apropója az 56-os forradalom közelgő évfordulója, Magyarics Tamás külpolitikai szakértő szerint az amerikai elnök valószínűleg az afganisztáni magyar szerepvállalás bővítése mellett lobbizik majd Budapesten.

Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök meghívására június 22-én Budapestre látogat George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke.

A Fehér Ház bejelentése szerint a hivatalos látogatás célja tisztelgés az 1956-os forradalom emléke előtt és kétoldalú tárgyalások folytatása.

A terítékre kerül Afganisztán is


Magyarics Tamás, a Teleki Intézet főmunkatársa szerint azonban George Bush "nyilván nem csak azért jön Budapestre, hogy 56-ról megemlékezzen". Az amerikai elnök várhatóan lobbizni fog a mellett, hogy Magyarország növelje afganisztáni szerepvállalását.

A 150 fős afganisztáni magyar tartományi újjáépítési csoport létrehozásáról szóló előterjesztés éppen Bush elnök látogatásával egy időben kerül a magyar kormány elé.

A látogatás - amely jó alkalom lesz az új külügyminiszter, Göncz Kinga nemzetközi bemutatkozására - a vízummentesség ügyében biztosan nem hoz előrelépést, hiszen az nem tartozik az elnök hatáskörébe - mutatott rá Magyarics Tamás.

Bush Bécsből érkezik Budapestre


A látogatást beharangozó közlemény szerint az amerikai elnök, aki az osztrák európai uniós-elnökség által rendezett bécsi EU-USA csúcsról érkezik Magyarországra, nagy várakozással tekint a megbeszélések elé.

Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának demokrata párti tagja január végén, budapesti látogatása során úgy vélte: George Bush amerikai elnök ellátogathat Budapestre az 1956-os magyarországi forradalom 50. évfordulója alkalmából.

Ugyanakkor a látogatás októberben nem lehetséges, a novemberben esedékes időközi amerikai választások miatt - tette akkor hozzá a politikus.

Az, hogy csak két héttel a látogatás előtt jelentették be az elnök budapesti útját, nem szokatlan. Hiszen elsősorban biztonsági okokból az amerikai vezető tisztségviselők utazásait  az utolsó pillanatban szokták nyilvánosságra hozni - jegyezte meg Magyarics Tamás.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×