Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A \"hiány, köszöni szépen, jól van\" - 1350 milliárdos megszorítás érkezik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tervezett 4,7 százalék helyett 8 százalékos államháztartási hiányt vár az év végére a kijelölt pénzügyminiszter. A kijelölt miniszterelnök is ekkora hiányra számít, miközben hangsúlyozza: a kormány intézkedései nélkül még ennél is nagyobb lenne. Meglehetősen radikális változás ez a választások előtti nyilatkozatokhoz képest, amikor a legtöbb kormánypárti politikus az eredeti hiánycél tarthatóságáról beszélt.

Veres János szerint a tervezett intézkedések megtételét követően lehet az államháztartás eredményszemléletű, GDP-arányos hiánya 8 százalék, figyelembe véve a nyugdíjreform-korrekciót.

A kijelölt pénzügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az idén 350 milliárd, jövőre pedig ezer milliárd forintos kiigazítást tervez a kabinet.

A megtakarítást a kiadások csökkentésével és a bevételek növelésével szeretnék elérni - tette hozzá.

A szocialista politikus hangsúlyozta: nincs szükség pótköltségvetésre, mert a tételek változása nem éri el azt a mértéket, ami ezt szükségessé tenné.

Veres János szólt arról is, hogy 2008-ra teljesíteni szeretnék az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket.

Már Gyurcsány is másképp számol

Valamivel korábban Gyurcsány Ferenc kijelölt miniszterelnök is azt mondta: 8 százalék lesz az államháztartása hiánya, köszönhetően a kormány által tervezett intézkedéseknek.

Ezek nélkül az államháztartás hiánya több lenne 8 százaléknál, és nem csökkenne a következő években sem - tette hozzá.

A választások előtt a témában megszólaló kormánypárti politikusok még azt mondták: tartható lesz a 4,7 százalékos hiánycél.

Ahogyan Gyurcsány Ferenc márciusban, a Világgazdaságnak adott interjújában fogalmazott: "az államháztartási hiány, köszöni szépen, jól van".

A miniszterelnök ebben az interjúban a többi között közölte azt is: nem készülnek áfaemelésre, és nem akarnak változtatni az öt évre előre elfogadott adótörvényeken sem.