Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Helikoptereket is bevetettek az árvíz ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Borsod-Abaúj Zemplén megyében bevetették a katonaság két helikopterét az árvízi védekezésbe szerda hajnalban Ócsanálos térségében, miután a szakemberek jelentős szivárgást észleltek a Vadász-patak mentén.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője az InfoRádióban elmondta: összesen 37 településen 629 ház van veszélyben a Hernád völgyében.

Szentes György hozzátette: 2200 fő vesz részt a védekezében és eddig 81 ezer homokzsákot vittek a töltésekre, de elzárt településről nem tud a térségben.

A Magyar Közút Kht. megyei ügyeletese kedden azt mondta, hogy Hernádszentandrás mellett már Kiskinizst sem lehet közúton megközelíteni.

Balabás Tihamér szólt arról is, hogy 14 útszakaszt zártak le, és a 3-as főút egy részén sem lehet közlekedni.

Minden idők legmagasabb vízállása?

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: Gesztely és Ócsanálos térségében minden mozgósítható embert átcsoportosítottak a védekezéshez.

Pados Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a Bőcs alatti nyílt ártéri településeken a Sajó és a Hernád összefolyásának térségében, illetve a Hernád torkolata alatti Sajó-szakaszon a Tiszáig magas vízállások alakulnak majd ki, amelyek megközelítik az 1974-ben észlelt legnagyobb vízállásokat.

Készültség kétezer kilométeren

Országszerte már több mint kétezer kilométer hosszú folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget.

A Hernádon, a Sajón, a Taktán, a Zagyva középső szakaszán és a Lajta mentén harmadfokú a védekezés.

A Sebes-Körösön, a Berettyón, a Lónyai-főcsatornán és a Zagyva felső részén másodfokú, míg a Tiszán Vásárosnaménytól Szolnokig első fokú a készültség.