Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Életveszélyes lehet Gyurcsány Ferenc blogja?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincsen nehéz dolga annak, aki pontosan szeretné tudni, hogy mikor merre jár a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. Gyurcsány Ferenc ugyanis újabban már nemcsak hivatalos programjait, hanem magánútjait is bejelenti internetes naplójában. A Köztársasági Õrezred parancsnoka szerint a blog ennek ellenére nem jelent biztonsági kockázatot. A Személyvédelmi Kamara egyik vezetője ugyanakkor úgy látja: sokkal nehezebb és drágább annak a védelme, aki előre közli programjait mindenkivel.

Az Amőba nevű baloldali társulás oldalán böngészhető blogban Gyurcsány Ferenc az első néhány hónap után már nemcsak azt írja le, hogy merre járt, hanem beharangozza soron következő magánprogramjait is.

Így a netes naplót és a kormányfő hivatalosan közölt napi programját összevetve néhány esetben egészen pontos képet lehet kapni arról, hogy az ország egyik legvédettebb személye mikor és hol jelenik meg magánemberként.

Koncert, mozi, nyaralás

Gyurcsány Ferenc május 27-én délelőtt csak egy hivatalos programját árulta el: "Én meg megyek a dolgomra. A Választmány ülésére". Június negyedikén délben azonban már az egész ország tudhatta, hogy a miniszterelnök este elmegy Varnus Xavér orgonaművész koncertjére, és viszi Bálint nevű fiát is.

A blogot tovább böngészve visszafelé egy május 18-i bejegyezés is szembe tűnik, amiben Gyurcsány Ferenc közli, hogy nem megy el A Da Vinci-kód nevű film premierjére, de később magánemberként feltétlenül megnézi a produkciót.

Május 9-én azt tudhattunk meg a kormányfői blogból, hogy a miniszterelnök lánya hol és meddig edzőtáborozik, április 29-én pedig mindenki értesülhetett a kormányfő és családja balatoni pihenésének részleteiről.

Az őrezred parancsnoka szerint nem jelent biztonsági kockázatot

Az InfoRádió megkereste a Köztársasági Õrezredet, hogy megkérdezzük: nem nehezebb és drágább-e a miniszterelnök védelme, ha számos magánprogramját bejelenti az interneten.

Az őrezred parancsnoka személyesen nem nyilatkozott, de titkárságán keresztül azt üzente, hogy a miniszterelnök internetes naplója szerinte nem jelent biztonsági kockázatot.

A testőrvilágbajnok szerint drágább és nehezebb a védelem

Sira Gyula kétszeres testőrvilágbajnok, a Személyvédelmi Kamara budapesti bizottsági elnöke ugyanakkor úgy véli: ha a védett személy előre közli mindenkivel a programjait, akkor a védelme sokkal nehezebb és drágább.

A szakértő az InfoRádióban nyilatkozva azt mondta: ha a védelme alatt álló ember rendszeresen nyilvánosságra hozná, merre jár, mindenképpen megpróbálná lebeszélni erről.

Megtiltani persze nem lehet egy védett személynek, hogy előre elmesélje mindenkinek személyes programjait, de így nem csak nehezebb lesz a védelme, hanem drágább is, hiszen több embert és több biztonságtechnikai eszközt kell bevetni - mutatott rá Sira Gyula.