Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy egész utcát elöntött az áradó Hernád

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elárasztott egy utcát az áradó Hernád a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádkércsen, hat családot ki kellett költöztetni. A kitelepítésre várók elhelyezése gondot okoz.

Hernádkércsen kiköltöztetik otthonából azt a 6 családot, amelynek házát körbevette az áradó Hernád. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője azt mondta: a kitelepítésre váró 20 ember közül 15 elhelyzése gondot okoz.

Kohánka István az InfoRádióban elmondta: a családoknak - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat véleménye ellenére - helyben biztosítanak ideiglenes szállást.

A helyettes vezető elmondta: az ÁNTSZ azért nem helyesli ezt, mert az ideiglenes szálláson nincs megfelelő tisztálkodási lehetőség.

Hernádszentandrás

Közben Hernádszentandrást is körbezárta az ár, de lakóházak ott még nincsenek veszélyben.

Korábban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: a megyében több mint ezren védekeznek a Hernád áradása ellen.

Dobson Tibor hozzátette: a veszélyeztetett mintegy 400 lakóházból eddig senkinek nem kellett kiköltöznie.

Gesztely

A Hernád árhulláma hamarosan eléri a folyó középső szakaszát, így kritikussá válhat a helyzet Gesztely térségében. A polgármester szerint már felkészültek az árvíz ellen. Az áradás négy családot veszélyeztet. A folyó vízszintje a faluban, 2004-ben 450 centiméter volt, most ezt is meghaladhatja 20-30 centivel.

Egyre hosszabb folyószakaszon kell védekezni


Országszerte már 2300 kilométer hosszú folyószakaszon rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A Sajón, a Hernádon és a Taktán továbbra is harmadfokú a védekezés.

Magyarics András, az Országos Műszaki Irányító törzs ügyeletese korábban az InfoRádióban elmondta: a Hernád vízszintje Hidasnémetinél meghaladta az eddig mért legmagasabb értéket.

Közben a Tisza Vásárosnaménynál 673 centiméterrel tetőzött, a településtől Tokajig első fokú a készenlét. A folyó magas vízállása miatt a hét végén lezárták a szegedi alsó rakpartot.

Tovább emelkedik a Körösök vízszintje is. A Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Berettyón és a Zagyván másodfokú a védekezés. A Fekete-, a Kettős- és a Hármas-Körösön elsőfokú a készültség.

A Duna Nagybajcsnál 615 centiméterrel tetőzött, a folyó felső szakaszán másodfokú a készültségi szint.

Útlezárások Borsodban

A Hernád és a Sajó áradása miatt egyre több út egy-egy hosszabb-rövidebb szakasza kerül víz alá Borsod-Abaúj-Zemplénben. Kedd reggeltől már a 3-as számú főút egy részén sem lehet közlekedni. Az útról Novajidjánynál kell letérni, Garadna felé.

A Hernád áradása miatt nem lehet közlekedni Kiskinizs és Hernádkércs, Ináncs és Fügöd között, a gibárdi úton, Hernádszentandrás és Pere, Sajólád és Bőcs között.

A Hernád Hidanémetinél hétfő este 434 centiméterrel tetőzött, ez a vízállás 19 centiméterrel meghaladja a 2004. évi eddigi rekordot. A folyó a tetőzés óta lassan apad.

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője elmondta: a védekezésben tűzoltók és határőrök is részt vesznek.