eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Ismét árvízkészültség kétezer kilométeren

Már csaknem 2 ezer kilométer hosszan rendeltek el készültséget a magyarországi folyószakaszokon. A Sajón, a Hernádon és a Taktán is harmadfokú védekezés van érvényben. Az esőzések az ország öt megyéjében okoztak komolyabb károkat, a hét végén a tűzoltókat közel háromszor annyi esethez hívták, mint egy átlagos hétvégén.

Rekordot dönthet a Hernád

Az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője elmondta: a Hernád vízállása várhatóan meghaladja majd a két évvel ezelőtt mért legmagasabb vízszintet, a tetőzést Hidasnémetinél hétfőre várják, körülbelül 430 centiméterrel.

Csont Csaba közölte: a térségben több települést fenyeget a víz, miután nem épült meg mindenütt a körtöltés.

Szerdán tetőzik a Tisza

A Tisza tetőzését szerdára várják. A tiszaberceli folyószakaszon a vízszint várhatóan eléri majd a másodfokú árvízvédelmi szint magasságát.

Közben a folyó alsó szakaszán lezárták a szegedi alsó rakpartot. A Tisza vízszintje hétfőn reggel 571 centiméter volt, de nincs árvízvédelmi készültség.

Emelkedik a Körösök vízszintje is

Tovább emelkedik a Körösök vízszintje is. A Fekete-, a Kettős- és a Sebes-Körösön, valamint a Berettyón már korábban elrendelték az első fokú árvízvédelmi készültséget, míg a Hármas-Körös felső szakaszán vasárnap reggel óta van érvényben hasonló szintű védekezés.

Budapesten lezárták a budai alsó rakpart egy szakaszát

A Nagy-Duna felső szakaszán, Vének és Rajka között másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget.

Budapesten a magas vízállás miatt lezárták a budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit híd között. Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. szóvivője az InfoRádióban elmondta: a folyó tetőzését szerdára várják.

Sok munkájuk akadt a tűzoltóknak


A hétvégén körülbelül ezerszer riasztották a tűzoltókat, a legtöbb esemény Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt - mondta az InfoRádióban Dobson Tibor. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hozzátette: sok esőzéssel kapcsolatos káreset volt Nógrád, Heves, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében is.

Dobson Tibor szerint Borsod megyében 24 településen 379 épület volt és van veszélyben, ezeket eddig mintegy 15 ezer homokzsák felhasználásával sikerült megvédeni.

Vélhetően gyors lefolyású lesz az árhullám - tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×