Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Aláírásgyűjtés a \"diplomás adó\" ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az IDF az utólagos képzési hozzájárulás elleni kampányba és országos aláírásgyűjtésbe kezd az egyetemeken és a főiskolákon abban az esetben, ha a kormányzat nem vonja vissza a \"diplomás adóra\" vonatkozó elképzeléseit.

"Elfogadhatatlannak tarjuk, hogy a magyar felsőoktatás strukturális és finanszírozási problémáit az egyetemi és főiskolai hallgatókkal kívánják megfizettetni. A tandíj ilyen formában történő bevezetése ráadásul alkotmányossági problémákat is felvet, hiszen azok a szerencsések, akik 2006-ban kezdték meg a tanulmányaikat a felsőoktatásban nem fognak képzési hozzájárulást fizetni, akik 2007-ben azok pedig már adózni fognak a diplomájuk megszerzése miatt" - írja az IDF közleményében.

Az IDF szerint a tandíj bármilyen formája ellentétes a bolognai folyamatban megfogalmazott elvekkel és célokkal. Az oktatási miniszterek legutóbbi találkozóján aláírt Berlini Nyilatkozatban is megfogalmazták azt az alapelvet, miszerint a felsőoktatás a társadalmi közjó fontos pillére.

"Értelmetlennek és igazságtannak tartjuk az utólagos képzési hozzájárulás alkalmazását. Értelmetlennek, mert jelentős költségvetési bevételt csak 2010 után jelenteni a magyar államháztartásnak; igazságtalannak, mert indokolatlanul megnehezíti a fiatal diplomások életpályája-kezdését. Az alacsony jövedelmek, a diákhitel és a lakáshitel törlesztő részleteinek visszafizetése mellett már nem tudnak több terhet elviselni az egyetemet végzett fiatalok" - jeletette ki az IDF.

Az Ifjúsági Demokrata Fórum szerint túl sokat nem gondolkodott a kormányzat akkor, amikor kitalálta, hogy az állami finanszírozás költségeit a hallgatókra kell hárítani. A legegyszerűbb és legostobább választ adta egy bonyolult problémára. Véleményük szerint a felsőoktatás problémái átalakított képzési struktúrával, a K+F lehetőségek növelésével, az egyetemi és főiskolai gazdálkodás nagyobb szabadságával megoldhatóak lennének.