eur:
394.46
usd:
370.28
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Ingyen ihattak a pünkösdi királyok

Nagy előnyei voltak a pünkösdi királyságnak - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az InfoRádiónak. A pünkösdi királyok egy évig ingyen ihattak a helyi kocsmában, és mások őrizték az állataikat.

A pünkösdi király megválasztása az egyik legarchaikusabb pünkösdi népszokás, és mindenhol ügyességi próbával, például lovas versennyel döntötték el, ki lesz egy évig a pünkösdi szokás.

Nem volt akármi a pünkösdi királyok hatalma, mert egy évig ingyen ihattak a kocsmában, hivatalosak voltak minden mulatságba, és a legénytársaik őrizték helyettük az állataikat - elevenítette fel a szokásokat Tátrai Zsuzsanna.

A népszokást Jókai Mór Egy magyar nábob című regényében is megörökítette.

A néprajzkutató hozzátette: jelenleg már csak idegenforgalmi látványosságként választanak pünkösdi királyokat.

Pünkösdölés

Tátrai Zsuzsanna elmondta: a pünkösdölésnek kétféle formája volt Magyarországon.

A Dunántúlon négy nagyobb lány vezetett egy kisebbet, megállnak a házaknál, a kislány feje fölé baldachin-szerűen piros kendőt feszítenek ki, énekelnek, és az ének egyik soránál a fehér ruhába öltözött kislány pedig virágszirmokat szórt.

Az ének végén felemelték a kislányt, és azt kiáltották, hogy ekkora legyen a "kendtek kendere", illetve, hogy ekkorára nőjön a kislány.

Az Alföldön lakodalmas menet mintájára jártak házról házra, énekeltek és táncoltak.

Zöldág-járás

A néprajzkutató kitért arra is, hogy pünkösd természetes jelképe a rózsa mellett a zöld ág, amely a népi hiedelem szerint elűzi az ártó hatalmat, és ha kitűzik, akkor rászáll a szentlélek. Régen Európa-szerte zöld ágakkal díszítették a házakat, istállókat.

Szokás volt a zöldág-járás is, amikor a fiatalok kimentek az erdőbe, zöld ágakat törtek, majd énekelve végigjárták a falut, és szétdobálták az ágakat, mintha ezzel hoznák el az igazi tavaszt.

Ezek a tavaszköszöntő ünnepségek archaikusak, nagy valószínűséggel még a kereszténység előtti időkre nyúlnak vissza.

Pünkösdi szokás volt a pásztorok megajándékozása is, a gazdáktól kalácsot és bort kaptak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×