Választásiból kormányprogram: adócsökkentés helyett emelés

Infostart
2006. június 2. 12:59
A kancelláriaminiszter felülvizsgálná a már törvényben garantált adó- és járulékcsökkentéseket. Az idén tervezett több mint 300 milliárd forintos megszorítás felét a bevételek növelésével érné el a kormány, szakértők szerint azonban az eddig megismert változtatások közül kevés hozna azonnali bevételt 2006-ban.

Az Országgyűlés által már elfogadott jogszabályok szerint novemberben megszűnik az egészségügyi hozzájárulás, 2007-től csökken a tőzsdei árfolyamnyereség-adó és az osztalékadó, fokozatosan emelkednek a személyi jövedelemadó sávok határai, a 29 százalékos társadalombiztosítási járulék pedig először 27, majd 24 százalékra csökken.

Ez összhangban van az MSZP választási ígéreteivel, amely szerint, ha a párt kormányra kerül, csökkenti a vállalkozások, az állampolgárok és a családok terheit. Az ígéretek azonban tiszavirág életűnek bizonyultak.

Április vége óta ugyanis a kormánypárti politikusok szavaiból az tűnik ki, hogy adóemelést terveznek, emellett pedig a kabinet a már törvényben rögzített adócsökkentéseket is felülvizsgálná.

Ezt az ügyvezető kancelláriaminiszter is megerősítette a közszolgálati televízióban. Kiss Péter azt mondta, a kormány változtat választási kampányígéretein, és átírja az adó- és járulékprogramokat.

Sajtóinformációk szerint a kabinet 5-10 százalékponttal emelné az egyszerűsített vállalkozási adó, 5 százalékponttal pedig az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás mértékét. A társasági adó 2 százalékponttal emelkedhet, a munkavállalói járulék 4 százalékponttal, és szó van a 15 százalékos áfakulcs 20 százalékosra emeléséről is.

Noha a kormányfői tervek közt az szerepel, hogy a 2006-ra tervezett 300-350 milliárdos megszorítás felét a bevételek növelésével érné el kabinet, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint idén még kevés bevételt hozna az adó és járulékemelés. Zara László azt mondta: a visszamenőleges adóemelés pedig alkotmányos problémákat vetne fel.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást