eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Törvénytelenül kértek adatokat gyerekektől?

Vizsgálatot indít az adatvédelmi biztos az általános és középiskolákban végzett országos kompetenciaméréshez csatolt úgynevezett háttérkérdőívekkel kapcsolatban.

Péterfalvi Attila azt mondta: bejelentést kapott arról, hogy a kérdőívek a gyermekek családi hátterére, a család anyagi helyzetére vonatkozó kérdéseket tartalmaznak.

Az adatvédelmi ombudsman hozzátette: az írásos beadvány beérkezése után indítja el a vizsgálatot az ügyben. A biztos hangsúlyozta: a mérést végző kht. egy korábbi, év eleji felméréséhez tartozó háttérkérdőív ügyében is vizsgálatot indított.

A megbízható eredmény miatt kérték

A felmérések szakmai lebonyolításáért felelős SuliNova Kht. szakmai igazgatója elmondta: a törvény által előírt országos, négy évfolyamon végzett felmérés megbízható eredménye érdekében kérték a háttérkérdőív kitöltését, amelyből a gyermekek szociokulturális hátteréről kaphatnak tájékoztatást.

Pála Károly hozzátette: a kérdőívet a gyermekek önkéntes alapon, otthon, a szülőkkel együtt tölthették ki. Hangsúlyozta: a kérdőíven nem szerepelt a gyermek neve és lakcíme, ugyanakkor kérték a születési dátum, az irányítószám és a település nevének feltüntetését.

Mostantól nem kérik

A szakmai igazgató azt mondta: rákérdeztek arra is, hogy a családban van-e számítógép, hány könyvvel rendelkeznek, és mi a szülők iskolai végzettsége.

Pála Károly szólt arról is: intézkedtek, hogy a továbbiakban névvel ellátott kérdőívet egyik szervezeti egységük sem kérhet.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×