Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tényleg blöff a magyar vakcina?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Blöffnek nevezte a madárinfluenza elleni magyar vakcinát egy amerikai hírügynökség. A Bloomberg újságírója titokzatosnak találja az elsőként Magyarországon kifejlesztett oltóanyag céghátterét. A fejlesztő cég azonban azt állítja: a készítmény hatásos.

A Bloomberg News leginkább a magyar gyógyszer kifejlesztésével kapcsolatos tudományos adatokat hiányolja. A hírügynökség újságírója lényegében blöffnek nevezi a magyar oltóanyagot, amelynek sikerét titokzatosnak tartja és megkérdőjelezi.

A Budapesten dolgozó Alex Kuli idézi a Figyelő című gazdasági hetilapot, amelyben arról írtak, hogy a vakcinát gyártó Omninvest Kft. kizárólagos hasznosítási joggal ruházott fel egy iraki üzletembert, aki ellen 2003-ban egy Irakba szánt 60 millió forintos gyógyszerszállítmány eltűnése miatt a magyar hatóságok nyomozást indítottak. Vádemelésre végül nem került sor.

A Bloomberg szerint az is növeli a bizonytalanságot, hogy az Omninvest ciprusi anyacégének tulajdonosai nem ismertek, de azt tudni véli, hogy legalább egy tucat moszkvai cégük is van.

Megjegyzi: az egyik legnagyobb európai gyógyszergyár megnézte az Omninvest gyártási technológiáját, majd úgy döntött, hogy tovább folytatja saját fejlesztéseit.

Hatalmas üzlet

A magyar álláspont szerint egyébként a világon elsőként itt sikerült a madárinfluenza ellen hatékony védelmet nyújtó humánoltóanyagot kifejleszteni. A kísérleti vakcina már októberben készen állt, a hazai egészségügy vezetői kamerák előtt vállalkoztak a szer próbájára, amit sikeresnek minősítettek.

Még nem tudni, hogy a Bloomberg írása valódi leleplezés, vagy pusztán a piaci verseny vadhajtása. Az tény, hogy az oltóanyag nagy üzlet: világszerte 31 madárinfluneza-vakcina kifejlesztése van kísérleti stádiumban.

Omninvest: hatásos a szer

A vakcina hatásos, Magyarországon már ideiglenes forgalomba hozatali engedéllyel is rendelkezik - állítja az Omninvest Kft. Szóvivője.

Az ezt igazoló tudományos adatok azonban nem tartoznak a nyilvánosságra - szögezte le az InfoRádióban Németh Zsolt. Mint mondta, ebben a stádiumban nem szokás nyilvánosságra hozni az eredményeket, csak a minősítő intézeteknek küldik meg azokat.

Elmondta azt is, hogy a hírügynökség a cikk megírása előtt nem kereste meg cégüket.