Mit ad el legközelebb a kormány?

Infostart
2006. június 2. 04:51
A kormányprogram szerint nemcsak a plusz bevétel a privatizáció célja, hanem az állam felesleges szerepvállalásának szűkítése is. A dokumentum mindenesetre leszögezi: az új kormány folytatja az állami cégek magánkézbe adását. A kérdés csak az: mivel?

Az új kormány folytatja a privatizációt, amelynek nem kizárólag a bevétel növelése a célja, hanem az állam felesleges szerepvállalásának szűkítése - olvasható a kormányprogramban. Konkrét területeket - a professzionális sport privatizációján kívül - azonban nem említenek.

Annyi kiderül a dokumentumból, hogy a kormány támogatja a magántőke bevonását az egészségbiztosítási szolgáltatások nyújtásába, a kultúra támogatásába és a környezetjavító fejlesztésekbe. Emellett megalkotják az egységes vízközmű törvényt, és lehetővé teszik a magántőke bevonását.

Ígéretek és konkrétumok

A korábbi szocialista ígéret ellenére a kormányprogramban már nem szerepel az, hogy az állami kézben lévő vagyontárgyak körét törvényben szabályozzák. Az MSZP választási programjában egyébként egyszer sem szerepelt a privatizáció szó.

Az SZDSZ-ében viszont igen. Programjukban azt írták: az egyensúlyteremtés, a felzárkózás egyik eszköze a privatizáció folytatása. A magánosításból befolyó összegből például a államadósságot csökkentené a párt (amely az elmúlt hat évben mintegy 85 százalékkal nőtt).

A szabad demokraták az egészségügy átalakításában alapelvnek tartották a privatizált ambuláns és fekvőbeteg szolgáltatásokat, ami - legalábbis ilyen konkrét formában - nem szerepel a kormányprogramban.

Az SZDSZ sok cégtől megszabadulna

Az SZDSZ választási programjában szerepelt még a MÁV - kezdetben csak az árufuvarozás, de később az összes szektor - privatizációja, illetve a magántőke bevonása a fejlesztésekbe, építésekbe is.

A kormányprogramról folyó egyeztetések közepette Kóka János gazdasági miniszter konkrétan a privatizálandó cégek között említette a Szerencsejáték Rt.-t, a Volán Rt.-t, az Állami Autópályakezelő Rt.-t, illetve a Magyar Villamos Műveket, a paksi atomerőművet, és a MAVIR-t kivéve.

Korábbi sajtóhírek szerint egyébként az ÁPV Rt. idei bevételi terve a Mol 10 százalékos részvénycsomagjának eladásával szinte már teljesült, az új kormány további privatizációs döntései nélkül is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást