eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lehullt a lepel: ez várható az oktatásban

A koalíciós pártok megállapodását tartalmazza az a 163 pontos négy évre szóló oktatási cselekvési terv, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az oktatási tárca sajtóirodája.

A dokumentum tartalmazza az utólagos képzési hozzájárulás bevezetését a felsőoktatásban, a kötelező órák számának növelését, a nyolc évfolyamos gimnáziumok megszüntetését, a pedagógusok bérének teljesítmény szerinti differenciálását, valamint ötszáz tornaterem és 100 tanuszoda építését is.

A minisztérium közleménye szerint a programról három fordulóban egyeztetett az MSZP és az SZDSZ. A cselekvési terv rögzíti többek között a közoktatásban a nemzeti alaptanterv felmenő rendszerű bevezetésének folytatását, a tankönyvjóváhagyás új rendjének bevezetését, és azt, hogy az általános iskola első három évében továbbra is csak a szülő beleegyezésével lehet majd buktatni.

Erősíteni akarják a pedagógusok jövedelmének a tényleges teljesítmény szerinti differenciálását, és a béremelések keretének legalább ötven százalékát minőségi vagy egyéb teljesítményhez kötött illetmény-kiegészítéseként fizetnék ki.

A pedagógusok kötelező óraszámát 2007. szeptember 1-től 20-ról 22-re növelnék, az alkalmazási feltételek 2010-től bővülnének a számítógép alkalmazási ismeretekkel.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×