Gyurcsánynak minden korábbinál nagyobb hatalma lesz

Infostart
2006. június 2. 10:20
A kijelölt miniszterelnök bejelentette: felügyelete alatt fog működni az Államreform Bizottság és a Fejlesztési Kabinet, emellett csökkenni fog a minisztériumok jogköre. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők szerint évek óta növekszik a kormányfőt környező szervezetek jogköre.

Már Orbán Viktor fideszes miniszterelnök is igyekezett bővíteni a Miniszterelnöki Hivatal jogkörét - mondta az InfoRádióban az ELTE jogi karának adjunktusa. Pesti Sándor hozzátette: Európában is ez a trend.
A hamarosan felálló kormányban a miniszterek jogosítványai csökkennek, a kormány egészéé viszont nő.

Bár korábban Gyurcsány Ferenc azzal próbálta növelni a népszerűségét, hogy párttisztviselők helyett szakértőket nevezett ki a kormányába, most mégis inkább politikusokkal tölti fel a kabinetet. Pesti Sándor szerint a kijelölt miniszterelnök elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy ezt megtehesse.

A Gyurcsány Ferenc által ismertetett új kormányzati struktúra ellenére nem lesz más a felelősség érvényesítése - közölte Lövétei István alkotmányjogász. A kabineten belül valós felelőssége eddig is csak a miniszterelnöknek volt, hiszen ő válthatta le minisztereit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást