Az MSZP átírja választási ígéreteit

Infostart
2006. június 2. 08:09
Alig másfél hónap kellett ahhoz, hogy az MSZP változtasson választási ígéretein. Kiss Péter ügyvezető kancelláriaminiszter ma reggel azt mondta, az új kormány átírja az adó- és járulékprogramokat. Gyurcsány Ferenc ma nevezi meg kormányának tagjait.

A lakosság és a gazdálkodók "nagyobb megterhelésével jár", hogy az MSZP változtat választási ígéretein. Ezt Kiss Péter ügyvezető kancelláriaminiszter mondta a közszolgálati televízió reggeli műsorában. Azt azonban megígérte, hogy a nyugdíjak felzárkóztatásának és a minimálbér emelésének hároméves programja megmarad.


A szocialista politikus, aki saját közlése szerint az új kabinetnek is tagja lesz, azt mondta: minden intézkedést a gazdasági egyensúly mielőbbi visszaállításának rendelnek alá.


Az biztos, hogy az összevonások eredményeképpen csak 11 minisztérium lesz, plusz a Miniszterelnöki Hivatal. Elképzelhető, hogy az egyetlen újonc az egészségügyi tárcát megkapó Molnár Lajos kórházigazgató. A többiek mind kipróbált politikusok, a hírek szerint a jelöltek közül sokan már most is tárcavezetők: a posztján maradhat Gráf József földművelésügyi, Kóka János gazdasági, Petrétei József a rendészettel kiegészült igazságügyi, Persányi Miklós környezetvédelmi, Lamperth Mónika önkormányzati és Veres János pénzügyminiszter.

A honvédelmi tárca irányítására Szekeres Imre az MSZP-elnökhelyettese esélyes. Õ Juhász Ferenctől veszi át a minisztériumot, Bozóki András pedig a szocialisták első emberének, Hiller Istvánnak adja át az oktatási és kulturális területet. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője Csizmár Gábor helyett várhatóan Kiss Péter mostani kancelláriaminiszter lesz, akit a Miniszterelnöki Hivatalban Szilvásy György kabinetfőnök vált fel.

Lesznek a minisztériumokon kívül és részben azok felett álló új testületek is. Kormány közeli források szerint az Államreform-bizottság vezetője Draskovics Tibor korábbi pénzügyminiszter lesz, a Fejlesztési Kabinetet Bajnai Gordon, a Budapest Airport elnöke, a Kormányzati Szolgáltató Központot pedig Szetey Gábor, a Philip Morris argentínai személyzeti főnöke vezeti majd, bár a kormányszóvivő egyelőre nem erősítette meg az információkat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást