eur:
395.75
usd:
372.68
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Gyurcsány: a kormány a gyengék oldalán áll

A hosszabb távú országfejlesztés érdekében szükségesnek nevezte az államháztartási feszültségek miatt tervezett reformintézkedéseket a kijelölt kormányfő.

Gyurcsány Ferenc a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége kibővített választmányi ülésén azt mondta: a szociális partnerekkel korábban kötött három megállapodásból kettőt, a minimálbérre, illetve a nyugdíjkorrekcióra vonatkozót tartani lehet, de a több évre szóló adócsökkentési tervet át kell alakítani.

Hangsúlyozta: a takarékossági intézkedések célja, hogy az állampolgárok jobban éljenek, és csökkenjen a kiszolgáltatottság.

Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke az ülésen közölte: a szakszervezetek nem fogadják el, ha a terhek nagyobb részét ismét a munkavállalókra kívánják hárítani.

"Fizessenek többet azok, akiknek több jut" - mondta a szakszervezeti vezető.

Az nem reform, ha amit megreformálnak, az nem válik igazságosabbá, ha többet kell fizetni a rosszabb szolgáltatásért - jegyezte meg Gyurcsány Ferenc.

Wittich Tamás hangsúlyozta: azzal egyetértenek, hogy a rendszerváltozás óta esedékes reformok szükségesek az államigazgatásban, a közigazgatásban, az egészségügyben és az oktatásban.

A szakszervezeteknek lényeges követelése az is, hogy az szja és az áfa ne legyen egykulcsos, mert az nem szolgálja a szegényebb embereket.

Ugyanígy a minimálbér adómentessége, adókedvezménye is alapvető elvárásunk. Szintén lényeges számunkra a természetbeni juttatások ügye - mondta Wittich Tamás.

Elmondta: elvárják a kormánytól, hogy tovább csökkenjen a munkavállalók munkahelyi kiszolgáltatottsága. Ne lehessen következmények nélkül szakszervezeti tisztségviselőket elbocsátani, és alapkövetelmény legyen a munkahelyeken a tisztessége, emberi hang.

Gyurcsány Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a közös célok megvalósításához mindenkinek, az állampolgároknak, a kormánynak és a szakszervezeteknek is rendelkezniük kell az állandó megújulás, a változás készségével, képességével.

A kormány a jövőben is a gyengébbek, a kiszolgáltatottabbak oldalán fog állni, célja hogy ezt a kiszolgáltatottságot tovább csökkentse - mondta a kijelölt és ügyvezető miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×