Az Altus Rt. volt igazgatója felügyelheti a titkosszolgálatokat

Infostart
2006. június 1. 07:20
Szilvásy György a Miniszterelnöki Hivatal vezetőjeként veheti át a nemzetbiztonsági szolgálatok felügyeletét Tóth András államtitkártól.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy távozik posztjáról Tóth András titkosszolgálatokat irányító politikai államtitkár. A lap úgy tudja, hogy a szolgálatokkal kapcsolatos feladatok közvetlenül Szilvásy Györgyhöz, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterhez tartoznak majd.

Szilvásy György az utóbbi években Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt. A terület eddig a MeH-en belül működő államtitkár felügyelete alatt állt, most azonban várhatóan közvetlenül a miniszter felügyeli a titkosszolgálatokat.

A lapban Cséfalvay Zoltán közgazdász kifejti: az utóbbi évek hibás gazdaságpolitikájának az árát a vállalkozásokkal és a lakossággal kívánják most megfizettetni.

Szerinte nem elegendő a 350 milliárd forintot kitevő, eddig kommunikált megszorítás, ha két év múlva el akarjuk érni a maastrichti kritériumok teljesítését.

Hozzátette: a politikai játékteret az önkormányzati választások közeledte és a piacok egyidejű megnyugtatása határolja be.

A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy a Bloomberg News tekintélyes amerikai hírügynökség szerdán lényegében blöffnek nevezte a madárinfluenza ellen, Magyarországon kifejlesztett oltóanyagot.

Még nem tudni, hogy a piacért folyó küzdelem vagy valódi leleplezés áll-e az írás hátterében.

Titokzatosnak minősíti, és lényegében megkérdőjelezi Alex Kuli, a Bloomberg News újságírója a magyar madárinfluenza elleni oltóanyag sikerét.

Szerinte alapos okot ad a kételyre, hogy - noha a magyar kormányfő hét hónapja bejelentette a hatékony védőoltás előállítását - a gyógyszer fejlesztésével kapcsolatos tudományos adatok azóta sem kerültek nyilvánosságra.

A lap arról is beszámol, hogy átalakítja a kormány az oktatás finanszírozásának rendszerét. Elképzelhető, hogy ebből újabb konfliktusa támad az egyházakkal.

Jelenleg a kiadásoknak csak egy részét fedezi az iskolák működtetéséhez nyújtott állami támogatás, a többit az önkormányzatnak kell hozzátennie. Hogy mennyivel tudja kiegészíteni a központi támogatást, az jelentősen függ az adott település anyagi helyzetétől.

Az index.hu arról ír, hogy áttörnek a bevásárlóparkok. Dunakeszin a múlt hónapban átadták a második Buy-Way bevásárlóparkot - az első tavaly novemberben épült fel Soroksáron -, Gödöllőn épül a hetedik Stop.Shop áruház, őszre elkészül az Új Buda Center.

Az úgynevezett bevásárlóparkokban lévő üzletek közvetlenül a parkolóból közelíthetők meg, aminek számos előnye van a boltok, a vevők és az üzemeltetők számára egyaránt - az áttörésre mégis csaknem négy évet kellett várni.

A Világgazdaságban arról olvashatunk, hogy bár a kormány az elmúlt időben több lépést is tett az elsősorban az építőipart, a kereskedelmet, az élelmiszeripart, a fuvarozást és a textilipart sújtó körbetartozás problémájának enyhítéséért, az érintetteket képviselő szervezetek mindezt nem tartják elegendőnek.

Ezért több módszert is kipróbáltak már a probléma kezelésére. Szakértők arra figyelmeztetnek: ha valaki faktoring igénybevételével igyekszik megoldani a körbetartozást, feltétlenül fordítson nagy figyelmet az áfaszabályokra.

A Napi Gazdaság beszámolója szerint több nyugati autógyártó új befektetésekről tárgyal az orosz illetékesekkel, a Volkswagen már megállapodást is kötött egy összeszerelő üzem létrehozásáról, ahol először Skoda Octaviák készülnek majd. A General Motors Corp. is előrehaladott tárgyalásokat folytat egy 200 millió dolláros összeszerelő üzem létrehozásáról.

A portfolio.hu arról ír, hogy a nyaralások tervezésének periódusában időszerű mérlegelni a repülőutak lehetőségét. Mind nagyobb számban állnak rendelkezésre járatok gyönyörű mediterrán üdülőhelyekre a magyar utazóközönség szolgálatában.

Tévhit, hogy a szezonalitás miatt nem lehet kedvező árú jegyekhez jutni a leginkább felkapott július-augusztusi időszakra vonatkozóan, bár nem árt korán ébredni annak, aki az internetes foglalást részesíti előnyben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást