Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Pokorni: végül minden diák fizetni fog

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kormány nem a bevételek miatt akarja bevezetni a tandíjat, hanem mert zártabb, rendi jellegű társadalmat akar, amelyben nem lehet felemelkedni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a felsőoktatásban 2007-től bevezetni tervezett utólagos költségtérítésnél nem lehet a költségvetési hiányra hivatkozni, mert még a hároméves képzés keretében végzettek esetében is csak 2010-2015-től keletkezik bevétel.

Pokorni Zoltán a közszolgálati rádióban úgy vélekedett, hogy a kormány célja egy zártabb, rendiesebb társadalom kialakítása, amelyben megszűnik a társadalmi felemelkedés esélye.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: a kormánypártok két hónapja még tagadták és cáfolták, hogy tandíjat vezetnének be, de "most szemrebbenés nélkül megtennék".

Pokorni Zoltán benyomása szerint a költségtérítés nem pár száz, vagy pár ezer embert érintene, mert végül mindenkire bevezetnék, aki megszerezte a diplomáját.

A tandíj sokakat fog távol tartani a tanulástól - tette hozzá.

Még több munkanélküli?

A politikus elmondta: a pályakezdő munkanélküliek száma tovább növekedhet, ha a kormány szándékai szerint olyan szakképző központokat hoznak létre, amelyekben nem lehet személyre szabott programokat kialakítani.

A fideszes oktatáspolitikus nem ért egyet azzal, hogy sok lenne a pedagógus, inkább kevesli a nevelésre szánható időt és energiát.

A fűnyíró-politika helyett több támogatásban kell részesíteni a kistelepüléseket, a kisiskolákat, hogy meg tudják fizetni a szakképzett tanárokat - vélekedett Pokorni Zoltán.