eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Pokorni: végül minden diák fizetni fog

A kormány nem a bevételek miatt akarja bevezetni a tandíjat, hanem mert zártabb, rendi jellegű társadalmat akar, amelyben nem lehet felemelkedni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint a felsőoktatásban 2007-től bevezetni tervezett utólagos költségtérítésnél nem lehet a költségvetési hiányra hivatkozni, mert még a hároméves képzés keretében végzettek esetében is csak 2010-2015-től keletkezik bevétel.

Pokorni Zoltán a közszolgálati rádióban úgy vélekedett, hogy a kormány célja egy zártabb, rendiesebb társadalom kialakítása, amelyben megszűnik a társadalmi felemelkedés esélye.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett: a kormánypártok két hónapja még tagadták és cáfolták, hogy tandíjat vezetnének be, de "most szemrebbenés nélkül megtennék".

Pokorni Zoltán benyomása szerint a költségtérítés nem pár száz, vagy pár ezer embert érintene, mert végül mindenkire bevezetnék, aki megszerezte a diplomáját.

A tandíj sokakat fog távol tartani a tanulástól - tette hozzá.

Még több munkanélküli?

A politikus elmondta: a pályakezdő munkanélküliek száma tovább növekedhet, ha a kormány szándékai szerint olyan szakképző központokat hoznak létre, amelyekben nem lehet személyre szabott programokat kialakítani.

A fideszes oktatáspolitikus nem ért egyet azzal, hogy sok lenne a pedagógus, inkább kevesli a nevelésre szánható időt és energiát.

A fűnyíró-politika helyett több támogatásban kell részesíteni a kistelepüléseket, a kisiskolákat, hogy meg tudják fizetni a szakképzett tanárokat - vélekedett Pokorni Zoltán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×