Molnár Lajos: a piros helyett a sárga tablettát!

Infostart
2006. május 31. 19:20
Nem született döntés a vizit- és a receptdíj bevezetéséről - közölte a leendő egészségügyi miniszter az InfoRádióban. Molnár Lajos úgy fogalmazott: egy új egészségügyi rendszert kell létrehozni, ennek lehet az egyik eleme a vizitdíj, de azt nem célszerű előre kiemelni.

Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta: sok eszközzel el lehet érni a felesleges orvos-beteg találkozások kiiktatását, amire mindenképpen szükség van, mert a felesleges vizsgálatok és beavatkozások felesleges költséget jelentenek.

Molnár Lajos szerint ennek az egyik legegyszerűbb módja, hogy számon tartják, mikor volt egy beteg vizsgálaton; a párhuzamos vizsgálatok számát csökkenteni lehet például egy komplex informatikai rendszerrel.

Kevesebb felesleges gyógyszert

Az egészségügyi tárca várományosa emlékeztetett arra, hogy év végén lejár a kormány gyógyszergyártókkal kötött megállapodása; ő szeretne egy új megállapodást kötni.

Ugyanakkor teljesen új rendszert kell kialakítani a gyógyszerforgalmazásra, olyan rendszert kell találni, amelyben a beteg nem szed feleslegesen gyógyszereket - tette hozzá.

Molnár Lajos elmondta: össze kell állítani azokat az eljárásrendszereket, amelyek biztos útmutatót adnak az orvosoknak, hogy mi a hatékony gyógyítás útja.

Sok esetben a betegeknek is meg kell változtatniuk szokásaikat, mert hatékonyabb, ha a piros tabletta helyett a sárgát veszik be - hangsúlyozta a szakpolitikus.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást