Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Amit a kormánypártok ígértek...és a rideg valóság III. rész

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több ponton jelentosen eltér egymástól az MSZP választási programja és a kormány foglalkoztatási terve. Az MSZP a kampányban egészen pontosan 200 ezer új munkahelyet ígért. A választási programban viszont azt a célt írták le, hogy dolgozhasson, aki akar, és mindenki tisztes jólétben élhessen, aki dolgozik.

A szocialisták mindezt részletezve azt mondták, hogy évente 40-50 ezer emberrel többnek lesz munkája, különösen az üzleti és a személyi szolgáltatásokban, valamint a feldolgozóiparban. Az egyik választási szlogen például "a munka és a cselekvés koalíciója" volt.
Ehhez képest a kormányprogram már jóval óvatosabban úgy fogalmaz, hogy több százezer új munkahely jöhet létre, ha azokat a támogatások révén képesek megteremteni a hazai vállalkozások. Ráadásul a kormány figyelmeztet, hogy az üzleti és az állami szektorban is munkahelyek fognak megszűnni.

Ami a kormányprogramból már kimaradt

A választási program számos olyan ígéretet tartalmaz, ami a kormányprogramban már nincs benne. A kampányban például tervben volt még az, hogy a kormány megteremti a munkabér-biztosítás rendszerét, csökkenteni fogja a heti munkaidőt és beépíti a munkaközi szünetet a napi munkaidőbe.

Ezeket hiába kerestük a kormány 2010-ig szóló tervei között.
Jelentős kiadást okozhat viszont az államnak az évente 50 ezer embernek munkát adó nemzeti közfoglalkoztatási program, ami viszont a választási szövegből hiányzik.

Szintén nem volt szó még a kampányban arról, hogy meg kell újítani az Állami Foglalkoztatás Szolgálatot, regionális szintre kell szorítani az állami fenntartású munkaerő-piaci intézményeket, és arról sem, hogy több munkaerő-piaci szolgáltatást civil szervezeteknek ad át az állam, ezzel értelemszerűen állami munkahelyeket szüntetve meg.

Márpedig a kabinet programjában ez már benne van, mint ahogy az is, hogy a kormány kezdeményezni fogja a munkaerő-piaci érdekegyeztetés rendszerének felülvizsgálatát.

Szintén nincsen szó a kormányprogramban a részmunkaidő és az otthoni foglalkoztatás bővítéséről, pedig az MSZP ezekre is ígéretet tett a választási kampány során.