eur:
395.52
usd:
372.41
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Amit a kormánypártok ígértek...és a rideg valóság IV. rész

A koalíciós pártok választási programjainak ismeretében néhány meglepő tervet lehet felfedezni a kedden nyilvánosságra hozott kormányprogramban. Ilyen például a vizitdíj bevezetésére tett utalás, valamint a gyógyszerár-támogatások esetleges visszafogása.

Az MSZP és az SZDSZ választási programjában nem, a kormányprogramban viszont található utalás a vizitdíj bevezetésére. Utóbbi szerint a kormány mérsékelni akarja az egészségügyi szolgáltatások indokolatlan, felesleges és túlzottan gyakori igénybe vételét.

Ugyanakkor Molnár Lajos, az egészségügyi tárca várományosa szerint ez nem a vizitdíj bevezetését jelenti, arról ugyanis még nincs döntés.

Különböző biztosítási szintek

A kormányprogram szerint az egészségügyi reform keretében 2007 végére kialakítják a biztosítási alapon működő egészségügyet, ellenőrizhetővé teszik a járulékfizetést, amelynek alapján az ellátás különböző szintjeire lesznek jogosultak az emberek.

A sürgősségi-, közegészségügyi- és járványügyi ellátás, valamint az anya- és csecsemővédelem mindenkinek jár.

A biztosítást fizetők - azok is, akik helyett az állam fizet - az egészség megőrzéséhez és a gyógyuláshoz szükséges ellátásokat külön térítés nélkül vehetik igénybe.

Esztétikai beavatkozásért, az orvos által javasolttól eltérő szolgáltató igénybevételéért viszont külön kell fizetni - utóbbi kitétel konkrétan nem szerepelt egyik párt választási programjában sem.

Modellharc

Mind az MSZP, mind az SZDSZ egészségügyi modellje három pillérre épül, az első kettő lényegében megegyezik egymással.

Ezen felül az MSZP a két pillért kiegészítő önkéntes egyéni biztosítás lehetőségéről beszélt, míg az SZDSZ-nél a harmadikat kockázati pillérként definiálták.

A kisebbik kormánypárt szerint ezt az indokolja, hogy egyes egészségügyi ellátások kiemelkedően költségesek, ide sorolták a szervátültetést, a daganatos betegségek drága vizsgálatait és kezeléseit, illetve a külföldi kezelést.

Az SZDSZ által szorgalmazott több-biztosítós rendszerről a kormányprogramban annyi olvasható, hogy a tapasztalatok birtokában dönt a kormány az egészségbiztosítási piac több biztosító felé történő megnyitásáról.

Magántőke bevonása

A kormányprogramban az is szerepel, hogy ösztönzik az egészségügyi intézményeket a gazdasági társaságokká való átalakulásra, emellett támogatják a magántőke bevonását az egészségbiztosítási szolgáltatások nyújtásába, fejlesztésébe.

Az SZDSZ eredeti elképzelése szerint az egészségügyi hatóság kezelésében lévő kockázati alapot kellene létrehozni.

Az párt másik koncepciója az ambuláns- és fekvőbeteg-ellátás privatizációja nem szerepel a programban.

Szerepel a programban viszont, hogy a fejlesztés regionális súlypontjainak meghatározásával és az infrastruktúra fejlesztésével 2008-ra olyan magas színvonalú egészségügyet alakítanak ki, amely a kapacitásokat a szükségletekhez igazítja, és arányos, egyenlő, magas színvonalú ellátást biztosít.

Ezeknek az elemeknek egy-egy része visszaköszön a választási programokból. Az MSZP azt ígérte, folytatják a népegészségügyi programot, a nemzeti rákellenes programot és a nemzeti csecsemő- és gyermek-egészségügyi programot.

Keresletmérséklés egyenlő áremelés?

A választási ígéretekben nem esett szó gyógyszerekről, a kormányprogramban viszont az olvasható: a kormány mérsékelné a támogatott gyógyszerek iránti indokolatlan keresletet, ami virágnyelven a támogatások visszafogását jelentheti.

A gyógyszerkiadások csökkentése érdekében hosszú távú megállapodást is kötne a kormány a gyógyszergyártókkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×