eur:
394.49
usd:
370.24
bux:
65491.71
2024. április 23. kedd Béla

Amit a kormánypártok ígértek...és a rideg valóság II. rész

A MSZP a kampányban igazságosabb közteherviselést ígért, a kormányprogramban azonban már áldozatvállalást kér a polgároktól. Az InfoRádió a párt választási ígéretét és a kormányprogramnak az adózással, illetve a bérekkel kapcsolatos fejezetét hasonlította össze.

Kevesebb teher, növekvő bérek - az MSZP a választási programban ezt ajánlotta a nemzetnek.

2010-ig elhalasztott adócsökkentés, adóemelés, inflációemelkedés és két évig a gazdaság teljesítménye mögött lemaradó bérek - ezt ígéri viszont a kormányprogram.

Az MSZP a választási programban azt ígérte, hogy a reálbérek minden évben az ország gazdasági teljesítményével, tehát a GDP növekedésével lépést tartva emelkednek majd. Ehhez képest a kormányprogram már mást mond.

A dokumentumban az olvasható, hogy a gazdaság szükségszerű reformja miatt az elkövetkezendő két évben emelkedni fog az infláció, csökkeni fognak a reálbérek, és majd csak a ciklus második felében valósul meg a választási ígéret: azaz a gazdaság teljesítményével együtt növekvő fizetés.

A kormányprogram már azt sem meri megígérni, hogy megőrzi a bérek vásárlóértékét. A választási programnál sokkal óvatosabban úgy fogalmaz, hogy a kormány "törekedni fog" erre.

Az adózás területén is mást tartalmazott a választási, és mást a kormányprogram. A kampányban a szocialisták szó szerint azt ígérték: csökkentik a vállalkozások, az állampolgárok és a családok adóterheit, sőt a társadalombiztosítási terheket is.

A kormányprogram viszont kijelenti, hogy a korábban elfogadott ötéves adócsökkentési programot elhalasztják, sőt bizonyos területeken növelik a lakosság és a vállalkozások hozzájárulását a közös kiadásokhoz.

Hogy mik ezek a bizonyos területek, azt a kormányprogram már nem részletezi. A sajtóban kiszivárgott hírek szerint a tervezett lépések között van a személyi jövedelemadó-kedvezmények ritkítása, az ingatlanadó bevezetése, a munkavállalói járulék három százalékpontos növelése és a középső áfakulcs emelése, valamint az eva 15 százalékos kulcsának 25 százalékra való növelése és a 16 százalékos társasági adó 18 százalékra emelése.

A kampányban megígért adócsökkentés majd csak a kormányzati ciklus végén, tehát 2010-ben kezdődik meg - olvasható ki kormányprogramból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×