eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Amit a kormánypártok ígértek...és a rideg valóság I. rész

Óvodától egyetemig számos ponton eltér az MSZP választási ígérethalmaza és a most bemutatott kormányprogram oktatási fejezete. Az ígéretekben nem szerepelt az alsó tagozatok esetleges bezárása, az utólagos képzési hozzájárulásnak nevezett tandíj, a nyolcosztályos gimnáziumok megreformálása. Ígértek viszont óvodaépítést, kistérségi tanuszodát és hallgatói szociális rendszert.

A meghiúsult óvodáépítés

A kampányban a szocialisták azt ígérték: arra törekszenek majd, hogy a lehető legtöbb gyermek a saját településén járhasson óvodába. Ez tehát finoman fogalmazva ugyan, de óvodaépítést jelent, hiszen máshogy a cél nem elérhető. A kormányprogramban azonban már nincsen szó új óvodákról.

A kabinet csak arra tesz ígéretet, hogy javítani fogja a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek óvodáztatásának feltételeit és szorgalmazni fogja a közös igazgatású, egységes szakmai programot megvalósító óvodák és iskolák létrehozását.

Kit vegyenek fel az iskolák?

A választási programban azt ígéri az MSZP: felelősséget vállal azért, hogy minden iskola köteles legyen felvenni valamennyi területi illetékességi körébe tartozó gyermeket, tehát a máshonnan jelentkezők ne szoríthassanak ki senkit a közeli iskolából. Ez az ígéret a kormányprogramban már utalás formájában sem szerepel.

A szakképzés tekintetében is a kormányprogramból derültek ki a komoly tervek, a választási programban csak szűkszavú általánosságok lelhetők fel. A kampányban például még nem volt szó arról, hogy a tanulók elhelyezkedési arányai alapján fogják differenciálni a szakképző intézmények támogatását.

Veszélyben az alsótagozatok

A MSZP - sőt konkrétan március 22-én a leendő oktatási és kulturális miniszter, Hiller István pártelnök - arra is ígéretet tett, hogy tanuszodához juttatnak minden kistérséget és támogatni fogják a középiskolások évi három tanulmányi kirándulását. A kormányprogram ilyen részletekkel már nem foglalkozik.

A politikus azt is megígérte, hogy egyetlen óvodát és alsó tagozatot sem zárnak be. A kormányprogram már mást mond: úgy fogalmaz, hogy az alsó tagozatokat csak azokon a kistelepüléseken tartják meg, ahol az lehetséges és kilátásba helyezi az iskolák összevonását, támogatva például a többcélú intézmények megalakulását.

"Felülvizsgálat" = elbocsátás?

Szintúgy nem volt szó a nyolcosztályos gimnáziumok megszüntetéséről, ami a kormányprogramban már valósággá vált, hiszen az már a 12 évfolyamos iskolák elterjedését tűzi ki célul.

Tanárok elbocsátásáról és a pedagógusok kötelező óraszámának megemeléséről pedig végképp nem volt szó a kampányban, ellenben a kormányprogram már a sokat sejtető "felülvizsgálat" szó szerepel.

Felsőoktatás: megújítás helyett tandíj

A választási ígéretek és a kormányprogram legmarkánsabb különbsége a felsőoktatás témakörében fedezhető fel. A választási programban azt ígérte asz MSZP, hogy 175 milliárd forintot fordít a felsőoktatás külső-belső megújítására.

A kormányprogramban nincs összeg, van viszont tandíj - a kormány szóhasználatával utólagos képzési hozzájárulás -, ami a választási programban még a sorok között sem található meg. Sőt a kampányprogram még azt egy új, a legrászorultabbak tanulását is lehetővé tevő hallgatói szociális rendszer kidolgozásával is kecsegtetett.

A kormányprogram azonban már nem ígér új rendszert, csak a régi támogatások megtartását. Ráadásul a túl sok konkrétummal nem szolgáló kormányprogramból még akár a költségtérítés emelése is kiolvasható, hiszen a dokumentum úgy fogalmaz, hogy a jövőben a költségtérítéses képzés díja nem lehet kevesebb a képzési és fenntartási normatív együttes összegénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×