eur:
394.36
usd:
369.63
bux:
65210.08
2024. április 19. péntek Emma

A vagyongyarapodást is vizsgálja az APEH

Az idei év első négy hónapjában 138 esetben bizonyította az APEH, hogy kevesebb személyi jövedelemadót fizetett be egy-egy adózó, mint kellett volna. Az adóhatóság az ilyen esetekben vagyongyarapodási vizsgálatot végez.

Vagyonosodási vizsgálatot végez az APEH azoknál az adózóknál, akiknél fennáll a lehetősége, hogy nem vallották be teljes jövedelmüket. Szikora János, az APEH elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy nem vagyonadóról van szó, hanem a be nem fizetett személyi jövedelemadó kifizettetéséről.

Többnyire olyan esetekben végeznek vagyongyarapodási vizsgálatot, amikor az adózó kiadásai olyan mértékűek, hogy jövedelméből ezeket nem fedezhetné - mondta az APEH elnöke.

Ilyenkor az adóhatóság megvizsgálja az adózó bevételeit, minden bevételi forrásnál, például kölcsönöknél, nyereményeknél bizonylatot kérnek. Szikora János hozzátette: amennyiben
nem tudja az adózó bevételének forrását bizonylattal alátámasztani, úgy az APEH nem tudja azt elfogadni.

A vizsgálatok ötöde bejelentés alapján indul


Vizsgálat az esetek 20 százalékában közérdekű bejelentés alapján indul - mondta Juhász István elnökhelyettes. Hozzátette: amikor az adózó kölcsönre hivatkozik, megvizsgálják, hogy a kölcsönadó személy jövedelme lehetővé teszi-e az esetenként 100 millió forintos kölcsönt.

"Nagyon gyakori, hogy rokoni, baráti szívességi nyilatkozatra kerül sor, nyilatkozik egy szülő, egy testvér arra vonatkozóan, hogy ő adott kölcsön 50-60-100 millió forintot a Józsinak. Miközben ha például minimálbéren élő, vagy kisnyugdíjas a szülő, nyilvánvalóan ilyen jellegű forrása nem lehetett. Ilyenkor a nyilatkozatok nagyon gyorsan ellentmondásra vezetnek" - mondta példaként Juhász István.

Évi 600 vizsgálat


Az APEH elnökhelyettese hozzátette: az évi átlag 250 ezer adóügyi eljárásból vagyongyarapodási vizsgálat 2005-ben 610 esetben volt. Ezek 62 százalékánál állapítottak meg szabálytalanságot.

2006 első négy hónapjában a 184 vizsgált eset háromnegyedénél fizetett az adózó kevesebb személyi jövedelemadót, mint kellett volna. Idén még további 400-420 vizsgálat várható.

Ha az adózó bizonyítottan kevesebb adót fizetett, úgy a be nem fizetett összeg maximum felére bírságolhatják, és erre jön még a késedelmi díj - mutatott rá Juhász István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×