2007-től jön a tandíj

Infostart
2006. május 31. 11:20
Nem lesz visszamenőleges a felsőoktatási tanulmányokhoz való utólagos képzési hozzájárulás. Azt a tervek szerint azoknak a hallgatóknak kell majd megfizetniük, akik 2007-ben, vagyis jövőre, illetve azután kezdik meg tanulmányaikat - mondta az InfoRádiónak Szabó Zoltán, az MSZP szakpolitikusa.

A szocialista politikus szerint az utólagos hozzájárulást attól kezdve kell majd fizetni, amikor a volt hallgató éves fizetése eléri a mindenkori minimálbér 40-szeresét. Az összege a fizetés 3 százaléka lesz.

Bár ebből az utólagos tandíjból nyilvánvalóan még hosszú éveken át nem lesz bevétele az államnak, ha már idén működne a rendszer, akkor havi bruttó 208 ezer forintos fizetés felett már fizetniük kellene a diplomás fiataloknak, méghozzá mintegy 6 ezer forintot havonta.

A volt hallgatóknak utólag ugyanazt az összeget kell majd kifizetniük, mint az azonos szakra, de költségtérítéses képzésre járó diákoknak.

Az utólagos tandíj kamatmentes lesz, tehát a visszafizetendő összeg nem változik, mindegy mikor kezdi meg a visszafizetést a diplomás fiatal.

Arról, hogy esetleg milyen esetekben tekint el az állam az utólagos hozzájárulás fizetésétől, majd később döntenek, az új törvény nyárra tervezett elfogadása után.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást