Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sebezhetővé tette Magyarországot a súlyos felelőtlenség

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ország gazdasági egyensúlyát úgy kell helyreállítani, hogy a beavatkozás minél kevésbé korlátozza a hosszú távú növekedést, és a lehető legkevesebb társadalmi feszültséget okozza - mondta a Corvinus Egyetem tanára az InfoRádióban.

Chikán Attila arra hívta fel a figyelmet, hogy ha bárhol a világon meginog a gazdaság, akkor a tőke elsőként a kockázatosabb területekről vonul ki. Mint mondta, erre utaló jeleket Magyarországon is tapasztalhattunk az elmúlt két hétben, hiszen a forint árfolyama és a tőzsde is megingott.

Mindez annak hatására következett be, hogy az Egyesült Államok inflációs jelentése egytized százalékkal kedvezőtlenebb volt a vártál, illetve, hogy összeomlott a török nyugdíjrendszer.

Sebezhető az ország

Chikán Attila szerint ennél komolyabb problémák is érhetik a nemzetközi pénzpiacot. Az elmúlt időszak gazdaságpolitikájának súlyos felelőtlensége pedig abban áll, hogy sebezhetővé tette az országot.

Az egyetemi tanár beszélt még arról is, hogy a várható gazdasági előnyök reményében Magyarországnak sok területen együtt kellene működnie a szomszédos országokkal. Chikán Attila példaként hozta fel a kisebb ázsiai országok kapcsolatát, amely a kínai és az indiai konkurenciával szemben jött létre.

A gazdasági szakember ilyen együttműködést tartana szükségesnek Észak-Olaszországgal, Ausztriával vagy Szlovéniával.