Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán: Jó reggelt, Magyarország!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Európának a jelenlegi szabadidő alapú gazdasági modellről vissza kell térnie a munka alapú modellre, ellenkező esetben az EU elveszíti a versenyt a világ más szereplőivel szemben - mondta a Fidesz elnöke egy nemzetközi konferencián, Budapesten.

A termelékenység emelkedését, a jövedelmek megoszlását, a munkanélküliség alakulását kell az első sorba helyezni, nem pedig a költségvetési deficitet, az inflációt vagy a pénzpiacot - jelentette ki Orbán Viktor azon a tanácskozáson, amelyet Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapító atyja születésének 120. évfordulója alkalmából rendeztek.

Orbán Viktor szerint választ kell adni a népesedési problémákra, mert azokat Európa újraegyesítése sem oldja meg.

"Ismét a családpolitikát kell a nemzetpolitika középpontjába állítani" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A Fidesz elnöke a sikeres európai jövő szempontjából kulcskérdésnek nevezte azt, hogy sikerül-e felkelteni az európai eszme iránti lelkesedést a fiatalokban.

"Sajátos kötéltáncot kell bemutatnunk. Európa olyan erőegyensúly, amely a sokféleségen alapul: a nemzeti értékeket, identitást is igényeljük, meg az európai egységet is" - fogalmazott Orbán Viktor.

Szerinte az EU jelenleg ha nem is válságban, de "apályban" van, amelyből csak eszmék és igazi vezetők jelenthetik a kiutat.

Mint mondta, Robert Schuman, aki francia külügyminiszterként 1950. május 9-én előterjesztette az európai egyesülésre vonatkozó elképzeléseit, soha nem gondolta, hogy egy szuperállamot kellene létrehozni, célja ugyanis nem a nemzetek felszámolása volt, hanem az, hogy a nemzetek közötti határok ne jelentsenek akadályokat.

Kiemelte: Schuman olyan egyesült Európát akart, amelyikben a kelet-európai népek is beletartoznak.

Orbán Viktor szerint ha ma Robert Schuman feléledne, és meglátná az európai alkotmány tervezetét, sokkolva lenne, hiszen abban nem található meg közvetlen utalás a kereszténységre.

"A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy keresztényellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed" - idézett Schumantól Orbán Viktor. Hozzátette: jó reggelt, Magyarország!