Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Módosította az alkotmányt a parlament

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Országgyűlés 323 igen 27 nem szavazattal és egy tartózkodással elfogadta a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a kormány szerkezetét a kormánytöbbség szabadon határozhassa meg.

A törvényjavaslatot azért nyújtották be, hogy az alkotmány normaszövegében is minden kétséget kizáróan megjelenjen: a kormányzati szerkezet kialakítása a mindenkori kormánytöbbség felelőssége.

"A jogszabály emellett biztosítja, hogy az alkotmánynak a minisztériumok felsorolását egyszerű többséghez kötő rendelkezését és szervezetalakítási szabadságát sem elvileg, sem a gyakorlatban ne írhassák felül a minősített többséget igénylő törvények" - olvasható a törvényjavaslat indoklásában.
 
A törvény egyértelművé teszi, hogy akár minősített, akár egyszerű többséggel elfogadott törvény tartalmazza minisztérium, miniszter vagy közigazgatási szerv megjelölését, azt az Országgyűlés egyszerű többséggel elfogadott törvényben is módosíthatja.
 
Mivel az államtitkárok önálló, a miniszterétől elválasztható politikai vagy közjogi felelősséggel nem rendelkeznek, az alkotmánymódosítás az államtitkárok kinevezését és felmentését külön törvényben szabályozható tárgykörré teszi.

A törvényben az is szerepel, hogy az új kormány megalakulásával az alkotmányban a "politikai államtitkár" megnevezés helyébe az "államtitkár" megnevezés lép.