Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégis aláírják a metrószállítási szerződést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az InfoRádió úgy tudja, hogy a főváros előkészítette a metróvonat-szerződés szerdai aláírását, annak ellenére, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság nem fejezte be a vizsgálatot a beszerzési tender ügyében.

A BKV-t az sem tántorítja el a szerződéskötéstől, hogy a döntőbizottság most büntette meg 3 millió forintra egy másik, a 4-es metróval kapcsolatos pályázat miatt.

A szerződés keretében a BKV 37 metróvonat legyártását rendeli meg a francia Alstom és a magyar Ganz-Transelektro konzorciumától. A döntést a második helyezett orosz Metrovagonmas támadta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt.

A BKV vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta, hogy a döntőbizottság az elmúlt napokban nem hozott olyan határozatot, amellyel a szerződéskötést megtiltotta volna, a pályázatban vállalt tíznapos várokozási idő pedig szerdán lejár.

Donáth Zoltán elismerte ugyanakkor: az elvi lehetőség megvan arra, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság végül más álláspontra jut, mint a BKV, ám ezt a kockázatot vállalják.

Szakértők szerint a döntőbizottsági eljárás mellett bizonytalanságot jelenthet a szerződés végrehajtásában az is, hogy a konzorcium magyar résztvevőjének anyavállalata, a Transelektro 600 millió forintos adótartozást halmozott fel, további adósságai pedig 50 milliárd forintra rúgnak.

Gulyás László, a BKV-hoz tartozó DBR Metró Projektigazgatóság vezetője korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy a BKV jogászai nem találtak kivetnivalót a konzorciummal összefüggésben.

Gulyás László közölte, hogy amíg a Transelektro ellen nem indul csődeljárás vagy felszámolás, addig nincs semmi teendő.

Ha mégis indulna, akkor a konzorcium tagjai felelnek egymásért - tette hozzá.

Gulyás László nem kívánta kommentálni a Közbeszerzési Döntőbizottság kedden nyilvánosságra került határozatát, amellyel 3 millió forint bírságra büntette a BKV-t egy másik, 4-es metróval kapcsolatos pályázat miatt.

A cég ugyanis nem írt ki új tendert a 4-es metró második, Bosnyák térig tartó szakaszának projektvezetési munkáira, azzal érvelve, hogy az első és a második szakasz szervesen összetartozik. A döntőbizottság más véleményre jutott, így a BKV-nak pályázatot kell kiírnia a második szakaszra is.

A Fidesz-MKDSZ fővárosi frakciója vizsgálatra kéri a főváros vezetését annak megállapítására, hogy kinek a hibájából semmisítették meg a szerződést, illetve büntették meg a céget.