Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Horn és Medgyessy társadalmi munkában segít

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Horn Gyula volt kormányfőt már felkérte a kijelölt kormányfő kormánytanácsadónak, Medgyessy Péterrel még egyeztet Gyurcsány Ferenc. A kormányszóvivői iroda úgy tájékoztatta az InfoRádiót, hogy hivatalosan még senkit sem neveztek ki. A volt miniszterelnökök egy májusi határozat értelmében lehetnek kormánytanácsadók.

Horn Gyula volt miniszterelnököt már felkérte tanácsadónak Gyurcsány Ferenc kijelölt kormányfő, de a hivatalos kinevezése még nem történt meg - tudta meg az InfoRádió.

Horn Gyula lényegében folytatja az eddig végzett munkáját, hiszen korábban is kért tanácsokat tőle Gyurcsány Ferenc, illetve ezen felül bizonyos feladatokat ellátott a Miniszterelnöki Hivatalban; ilyen volt az uniós integrációs folyamatok elemzése, a váratlan konfliktushelyzetek áttekintése és elemzése - közölte a kormányszóvivői iroda munkatársa.

Hozzátette: Horn Gyula eddig sem, és ezután sem fog pénzt kapni ezért a tevékenységéért.

Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel, rendkívüli és meghatalmazott nagykövettel is egyeztet Gyurcsány Ferenc.

Valószínűleg Medgyessy Péter a jelenlegi pozíciójában marad, amelyért fizetést továbbra sem kap, de az utazási költségeit megtérítik - közölte a kormányszóvivői iroda munkatársa.

Hozzátette: Boross Péter és Orbán Viktor volt kormányfőket nem kérte fel eddig Gyurcsány Ferenc, bár Boross Péter eddig segítette a kormány munkáját.

Az MDF-es miniszterelnök bizonyos társadalmi szervezetekkel - elsősorban '56-os és politikai üldözöttek szervezeteivel tartotta a kapcsolatot, közvetített a kormányzat és az egyesületek között.

Boross Péter részt vett bizonyos jogszabályok kidolgozásában, és módosító javaslatokat tehetett, részt vett az '56-os emlékévet előkészítő bizottság munkájában - közölte a kormányszóvivői iroda munkatársa.

Májusi határozat

Egy májusi határozat értelmében kormánytanácsadók lehetnek a volt miniszterelnökök.

A kormányhatározatból kiderül, hogy a miniszterelnök a korábbi kormányfők sokoldalú tapasztalatait hasznosítaná a jelentősebb társadalmi és gazdaságpolitikai, valamint a kül- és biztonságpolitikai döntések előkészítésében.

A rendelet szerint a feladat ellátásához szükséges feltételeket a Miniszterelnöki Hivatal biztosítja, hogy ez pontosan mekkora apparátust és mennyi pénzt jelent, nem derült ki.

Az InfoRádió a Kormányszóvivői Irodától korábban még azt a tájékoztatást kapta, hogy erről is akkor dönthetnek, ha felkértek valakit tanácsadónak.