eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány új reformkort ígért

Élhetőbb, igazságosabb Magyarország - ebben foglalta össze a kijelölt miniszterelnök expozéjában a kormányprogram céljait. Gyurcsány Ferenc többször is hangsúlyosan kérte az ellenzék támogatását.

A kormányprogram célja a jobb, élhetőbb, igazságosabb Magyarország megteremtése.

A kijelölt miniszterelnök hangsúlyozta: a rendszerváltozás óta eltelt 16 év emberek sokaságát kényszerített változásra, sokan váltottak szakmát, munkahelyet, lakóhelyet.

Ezzel szemben a politika mozdulatlanságba merevedett. Ez nincs így rendjén, ezért hagyjuk a sok, önmagáért való presztízsvitát (...), nézzük a változó világot - szólította meg az ellenzéket Gyurcsány Ferenc.

A kijelölt kormányfő a változásokra példakánt említette, hogy a parlamentben kevesebb ember jobb szabályozással "több és olcsóbb" lenne.

A politika mutasson mintát, hogyan lehet átalakítani saját működését, a parlamentet, az önkormányzatokat, a pártok finanszírozását - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: az állam átalakításakor egymásra van utalva a kormány és az ellenzék, ezért kompromisszumokat kell keresni.

Az ellenzék is a változást hirdette meg programjában, így számítunk a támogatásukra - fűzte hozzá.

A kijelölt kormányfő kitért arra is, hogy három olyan javaslatot terjesztettek elő, amelyek célja az állam működésének megváltoztatása, a teljes miniszteri felelősség bevezetése, az átláthatóbb viszonyok megteremtése, és kevesebb pénzből nagyobb teljesítmény előállítása.

Uniós fejlesztési lehetőségek

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az Európai Unió történelmi lehetőséget nyújt a modernizációra, a felzárkóztatásra, hiszen Magyarország 1.000 milliárd forintot költhet el évenként fejlesztésekre.

Az igazgatási elvű kormányzásba ezt nehezen lehetne beilleszteni, ezért is át kell alakítani a kormányzatot, hogy létrejöhessen a fejlesztő állam - tette hozzá.

A kijelölt kormányfő szerint az elmúlt öt-hat év gazdaságpolitikai kurzusa szociálisan előrevitte az országot, de gazdaságilag nem lehetséges azt folytatni.

A változtatáshoz újra kell szabni a magán- és a közfelelősség határait, mert csak úgy lehet csökkenteni a hiányt, ha mérsklik a kiadásokat, és növelik a bevételt - tette hozzá.

Cél, hogy kevesebbet költsön az állam önmagára, alakítsák át az egészségügyet, folytassák az oktatási reformot, a szociális szféra érvényesítsék a rászorultsági elvet - mondta Gyurcsány Ferenc.

Új reformkor lesz, ahol azt érezhetik, hogy könnyebb lesz magyarnak lenni, és nem csak a múlt, a jelen is lehet a büszkeség forrása - jelentette ki a politikus.

Több demokrácia és átláthatóság, kevesebb bürokrácia, mély egészségügyi reform, a költségvetés kiigazítása, ezt szolgálják a törvényjavaslatok - összegezte a kormány céljait a kijelölt miniszterelnök.

Reagálások

Lendvai Ildikó (MSZP) örömét fejezte ki, hogy az ellenzék az eddigi hagyományoknak megfelelően megadja a lehetőséget a kormánynak a kormányszerkezet kialakítására.

Navracsics Tibor (Fidesz) kifogásolta, hogy a kormányprogramot csak a kijelölt miniszterelnök interpretációjában ismerhették meg.

Fodor Gábor (SZDSZ) reményét fejezte ki, hogy az ellenzék a mostani, alapvetően technikai jellegű alkotmánymódosításhoz hasonlóan a lényegi kérdésekben is támogatást ad majd a kormánynak.

Salamon László (KDNP) szerint a közigazgatási államtitkári poszt megszüntetésével a miniszter helyettesítését ellátó új államtitkár politikai szereplővé válik, és a köztisztviselői kar felett a politika gyakorlatilag korlátlan hatalmat nyer.

Boross Péter (MDF) arról beszélt, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem alkalmazták jól a közigazgatási szféra és a politika különválasztását, ettől azonban még nem feltétlenül optimális megoldás a modell megszüntetése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×