Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már több mint ötezer halott Jáván

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Miközben az indonéziai földrengés sok túlélője hamarosan harmadik éjszakáját tölti majd a szabad ég alatt, megérkeztek az első segélyszállítmányok a katasztrófa sújtotta övezetbe. Több ország is pénzügyi segítséget ajánlott fel és mentőcsapatokat küld a térségbe. Az első magyar orvoscsoport már vasárnap megérkezett, a másodikat hétfő kora délutánra várják.

Az indonéziai Bantulban - a szombati rengés epicentrumához legközelebb eső városban - a hétvégén lezúduló eső is lassítja a mentést és a túlélők ellátását. A körzetbe hétfőn érkeztek meg az első külföldi szállítmányok és az indonéz kormány által küldött segély.

A Világélelmezési Program munkatársai 30 tonnányi, magas kalória- és vitamintartalmú kekszet osztottak ki. Elmondásuk szerint ez egy héten át 20 ezer ember túlélését biztosítja.

Egyelőre azonban még lassan folyik a segélyezés és sokan várnak arra, hogy élelemhez és menedékhez jussanak. Yudhoyono indonéz elnök, aki maga is a körzetben, egy sátorban töltötte az éjszakát, elismerte, hogy nem szervezték meg elég jól a segélyek szétosztását.

Sok a sebesült, kevés az orvos

A legutóbbi adatok szerint a halottak száma meghaladja az ötezret, a sebesülteké pedig a húszezret. Kétszázezer ember maradt hajlék nélkül, ők most sátrakban és kezdetleges viskókban húzódnak meg.

A kórházakba még mindig érkeznek a sérültek, és illetékesek arra panaszkodnak, hogy kevés az orvos és nincs elég ember a mozgatásukra. A kórházak azonban már így is zsúfolásig teltek, és a sebesültek egy része kiszorul az utcára.

Két magyar orvos-csoport a helyszínen, egy harmadik holnap indul

Az első magyar orvos-csoport már vasárnap megérkezett a katasztrófa helyszínére, és Yogyakarta egyik kórházában, illetve annak környékén segíti a sérültek ellátását - mondta az InfoRádióban Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője.

A hétfőn érkező második magyar orvoscsoport a helyi hatóságok kérésének megfelelően elsősorban a város déli részén segít majd azokon, akik nem tudnak eljutni a kórházakig. Szenczy Sándor szerint sokan várnak a túlzsúfolt kórházakon kívül ellátásra, és félő, hogy ha nem jutnak hozzá gyorsan, veszélyessé válhat a sérülésük.

Valid Abou Samra, a Baptista Szeretetszolgálat orvoscsoportjának vezetője szerint elsősorban szakorvosból van hiány. Hozzátette: sok töréssel találkoztak, és mivel ezek zömmel több napos sérülések, több amputálásra kell készülniük.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat is bejelentette: a Főnix Speciális Mentőkkel együtt 6 fős orvos-csoportot indít kedden Jávára. Győri Lajos, a szeretetszolgálat közép-magyarországi régiójának elnöke elmondta: a 3 kisegítővel kiegészülő csapat az indonéz nagykövet kérésére utazik az országba.

Lassan, de megindultak a nemzetközi felajánlások

Közben a Nemzetközi Vöröskereszt pénzgyűjtésbe kezdett és több ország is felajánlott anyagi segítséget - igaz, egyelőre szerénynek mondható összegeket: az Európai Unió például közel négymillió dollárt, Nagy-Britannia öt és félmilliót, az Egyesült Államok két és félmilliót, Kína kétmilliót.

Az EU kormányai készültségbe helyezték mentőegységeiket. A katasztrófa színhelyén ugyanakkor már inkább a túlélők életben tartása a fő feladat.

Fokozódott a Merapi vulkán aktivitása

A katasztrófa nyomán megsérült a világörökség részekén elismert yongyakartai Prambanan hindu templomkomplexum. A földrengés hatására fokozódott a közeli Merapi vulkán aktivitása is, amelynek kitörésére már hetek óta készülnek az indonéz hatóságok.

Indonézia veszélyeztetettségét növeli, hogy az úgynevezett Csendes-óceáni "tűzgyűrűben" vulkánok és törésvonalak mentén fekszik. Az ország területén 76 tűzhányó található, ami - egy helyen - a legtöbb a világon.