Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyurcsány: \"pocsékul fogok kinézni a fényképeken\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Pocsékul fogok kinézni a fényképeken, majd megint azt fogják mondani, hogy kialvatlan és fáradt vagyok, sőt talán azt is hozzáteszik, hogy illene ennem, híznom egy keveset. Ma reggel tényleg álmos vagyok. A kormányprogram bevezetőjét írtam késő éjjelig, vagy kora hajnalig\" - olvasható a kijelölt miniszterelnök blogjában.

Gyurcsány Ferenc azt írta, hogy a dokumentum nem az ő személyes programja, így nem is ő írja az egészet, hanem kabinetjének tagjai.

"A miniszterelnök kabinetjének tagjai (...) a tárgyalások megkezdését követően szinte azonnal elkezdik írni a programot. Ahogy elkészülnek egy résszel, átnézzük, megbeszéljük, hogy pontosan tükrözi-e a szándékainkat. Szinte folyamatos a szerkezet- és stílusvita" - tette hozzá a politikus.

Gyurcsány Ferenc mindazonáltal jelezte: a kormányprogram egy részét maga írta.

"Úgy gondoltam, személyesen kell megírnom a program bevezetőjét, hogy abban összefoglaljam jövendő kormányzásunk meghatározó politikai karakterjegyeit, világossá tegyem a politikai hangsúlyokat, röviden utaljak a legfontosabb szakpolitikai irányokra, és összességében megmutassam az egészet. A kormányprogram bevezetőjének tartalmaznia kell az egészért felelősséget vállaló miniszterelnök személyiségét, gondolatait. Így aztán, miután végeztünk a program egészével, tegnap késő éjjel nekiálltam megírni a bevezető pár oldalt" - olvasható a blogban.

A kijelölt miniszterelnök szerint a munka elég csikorogva kezdődött, "látszik, hogy régen nem írtam már".

"Lassan melegedtem bele a munkába, jó darabig csak leültem és felálltam. Zenét kerestem, aztán mégsem tetszett. Aztán teáért mentem, beleolvastam a régi kormányprogramokba, hogy azok milyenek voltak? Szóval nem indult könnyen" - írta.

A kijelölt miniszterelnök kiemelte: a kormányprogramban nincs benne a nagyon pontos kormányszerkezet, nincs benne az egészségügy átalakításának részletes, törvényszöveg-mélységű programja, "ahogy csak utalunk az államreform fő irányaira és nem beszélünk a részletekről, ugyanígy a költségvetés tekintetében is csak a legfontosabbat rögzítjük".

"Azt, hogy az állam kiadásainak megregulázásával, a bevételek növelésével a ciklus közepére meg kívánunk felelni az egyensúly közeli állapotot leíró, ún. maastrichti kritériumoknak. Mert eddig szól az átfogó politikai döntés" - derül ki a blog szövegéből.