Gyurcsány: csak minimális reálbér-emelkedés várható

InfoRádió / MTI
2006. május 29. 21:07
A következő két évben legfeljebb egy-két százalékkal emelkednek a reálbérek Magyarországon - mondta az ügyvezető miniszterelnök a közszolgálati rádióban.

Gyurcsány Ferenc közölte: a költségvetési hiány mérséklése érdekében növelni fogják az állam bevételeit, és csökkenteni a kiadásait.

Ezért 2007-ben ia legjobb esetben is csak egy-két százalékkal emelkedhetnek a reálbérek.

Az egészségügy kapcsán szólt a három biztosítási csomagról, amelynek első szintje a mindenkit elérő alapellátás, a második a biztosítás elvű csomag, amelyet ma általában mindenki megkap, a harmadik pedig az extra szolgáltatások köre, amelyet további biztosítással lehet majd igénybe venni.

Aki eltitkolja jövedelmét, és nem fizeti be az egészségbiztosítás díját, azt a jövőben nem illeti meg a biztosítás elvű csomag. Gyurcsány Ferenc azt mondta: jelenleg csaknem félmillióan nem fizetnek járulékot.

Hozzátette: ezt a díjat a munkanélküliek, a nyugdíjasok, a tanulók, a kismamák és a büntetésüket töltők után befizeti az állam, ez a jövőben sem fog változni.

Mint mondta, a több-biztosítós rendszer bevezetéséről a kormányprogram nem dönt, nyitva hagyja a kérdést, és erről a kérdésről a ciklus közepéig kell határozni.

Gyurcsány Ferenc beszélt még arról, hogy Magyar Bálint leköszönő oktatási miniszternek az új nemzeti fejlesztéspolitika kialakításában és végrehajtásában közreműködő egyik intézményben lesz fontos szerepe.