Miniszterhelyettesek az új kormányban

Infostart
2006. május 27. 15:15
Nem lesz Belügyminisztérium, és két tárca nélküli miniszteri posztot is megszűntet az új kormány. A kijelölt miniszterelnök bejelentette: három tárcát összevonnak, így öttel kevesebb miniszter lesz.

A Belügyminisztérium hatáskörébe tartozó területek egy részét az Igazságügyi és Rendészeti, a többit pedig az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium veszi át. Megszűnik az önálló munkaügyi tárca is, a területet összevonják a szociális ügyekkel.

A jövőben egy miniszter irányítja az oktatási és kulturális ügyeket is, az informatikai tárca pedig a gazdasági minisztériummal olvad össze.

Emellett az egészségügyi, a földművelésügyi és vidékfejlesztési, gazdasági és közlekedési, honvédelmi, környezetvédelmi és vízügyi, külügyi, valamint a Pénzügyminisztérium segíti a következő kormány munkáját. A kormány megtartja a kancelláriaminiszteri posztot is.

Gyurcsány Ferenc bejelentette azt is, hogy a miniszterek munkáját miniszterhelyettes segíti az új kormányban. A poszt létrehozásához módosítani kell az alkotmányt, de az ellenzéki pártok arról tájékoztatták a kijelölt miniszterelnököt, hogy a kormányalakítással összefüggő kétharmados javaslatokat megszavazzák.

Hozzátette: a miniszterhelyettesi tisztség létrehozásáról a tárcák irányításának átláthatóbbá válását várják.

A kijelölt kormányfő szólt arról is, hogy hétfőn aláírják az SZDSZ-szel a koalíciós szerződést, kedden benyújtják az Országgyűlésnek a 11 minisztérium felsorolásáról szóló törvényjavaslatot, szerdán és csütörtökön ismertetik a központi közigazgatás átalakításáról szóló programot, majd pénteken bemutatják az új kormányt.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: terveik szerint június 9-én létrejöhet az új kormány, majd másnap az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén jelentik be az államháztartás egyensúlyát javító konkrét intézkedéseket.

Nincs akadálya a koalíciókötésnek

Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta, hogy sem jogi, sem politikai akadálya nincs a koalíciós szerződés aláírásának.

A szocialista frakció lehetőséget kapott azoknak a parlamenti bizottságoknak a vezetésére, amelyek a legfontosabb feladatot látják majd el az reformok során - közölte Lendvai Ildikó, a párt parlamenti frakcióvezetője.

Hozzátette: szocialista vezetésű lesz többek között az Országgyűlés önkormányzati, egészségügyi és szociális bizottsága.