Nem lesz Wass Albert utca Budapesten

Infostart
2006. május 26. 14:16
Elutasította a Fővárosi Közgyűlés a XXIII. kerület indítványát, amely szerint a városrész egyik utcáját Wass Albertről nevezzék el. A hatályos fővárosi szabályozás alapján személyről csak halála után 25 évvel lehet utcát vagy teret elnevezni.

Egy jelenleg helyrajzi számmal jelölt utcát nevezett volna el a XXIII. kerületi önkormányzat Wass Albertről, az 1998-ban elhunyt, erdélyi származású íróról.

Endrédy István, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának elnöke elmondta: a hatályos fővárosi szabályozás szerint személyről csak halála után 25 évvel lehet utcát vagy teret elnevezni.

A rendelet megalkotásakor az volt a jogalkotói szándék, hogy kinek-kinek a személyét illető értékelések nyugvópontra kerüljenek - indokolt a bizottsági elnök.

Endrédy István hozzátette: ebben a ciklusban André Citroen, Giorgio Perlasca, Robert Schumann, Tóth Ilonka, Latinovics Zoltán, Karl Lutz, Friedrich Born, Barényi Béla, Ráth Károly, Szent Márton, Zsigmond király, Széchenyi István és Antall József nevét utasította el a testület.

Antall József nevét szintén a 25 éves időkorlát miatt, a többiekét pedig vagy politikai okokból, vagy a megszokásra hivatkozva, hogy ne zavarják meg a közlekedőket a gyakori utcanév változtatásokkal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást