eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Hogyan adjuk el a hitelre vett lakást?

Magyarországon egyre többen vásárolnak hitelre lakást. Ezeken a vevők néha kénytelenek túladni. De eladható-e egy hitellel terhelt lakás? Nem riasztja-e a vevőket, hogy az általuk kinézett ingatlant jelzálog terheli? Az InfoRádió a Duna House Holding elemzőjét kérdezte.

Murányi Ákos szerint a hitellel terhelt lakások is eladhatók, igaz, kicsit bonyolultabban, mint a készpénzért vett ingatlanok. Szerinte azonban főleg Budapesten már nem az a vásárlók fő szempontja, hogy minél egyszerűbb ügyintézéssel jussanak lakáshoz, hanem például az, hogy jó környéken, lehetőleg közlekedési csomópont közelében legyen az ingatlan.

Épp ezért az már nem riasztja el a vevőket, ha az általuk kiszemelt otthont eladója hitelre vette. Már csak azért sem, mert a használt lakások jelentős részét így árulják.

Az ügyintézést akkor lehet elindítani, ha megkötöttük a vevőnkkel az adásvételi szerződést. Ebben szerepelnie kell, hogy a vásárló hitelre veszi-e a lakást, és ha igen, a vételár mekkora hányadát teszi ki a kölcsön.

Ha hitelkérelmét a bankja pozitívan bírálta el, akkor az eladónak a saját bankjához kell fordulnia. Kérnie kell egy úgynevezett értéknapos hitelkintlévőség kimutatást, amely azt mutatja meg, hogy a tulajdonosnak az eladás napján mekkora tartozása van a hitelintézet felé.

Ha megvan a kimutatás, akkor a lakás vevőjével közösen kell elmenni annak bankjához, és be kell mutatni az iratokat. A vásárló hitelintézete ekkor átutalja az eladó bankjának az eredetileg felvett hitelt, ezzel az eladónak megszűnt a kötelezettsége a pénzintézet felé. A lakás pedig átkerül a vevő nevére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×