Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan adjuk el a hitelre vett lakást?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon egyre többen vásárolnak hitelre lakást. Ezeken a vevők néha kénytelenek túladni. De eladható-e egy hitellel terhelt lakás? Nem riasztja-e a vevőket, hogy az általuk kinézett ingatlant jelzálog terheli? Az InfoRádió a Duna House Holding elemzőjét kérdezte.

Murányi Ákos szerint a hitellel terhelt lakások is eladhatók, igaz, kicsit bonyolultabban, mint a készpénzért vett ingatlanok. Szerinte azonban főleg Budapesten már nem az a vásárlók fő szempontja, hogy minél egyszerűbb ügyintézéssel jussanak lakáshoz, hanem például az, hogy jó környéken, lehetőleg közlekedési csomópont közelében legyen az ingatlan.

Épp ezért az már nem riasztja el a vevőket, ha az általuk kiszemelt otthont eladója hitelre vette. Már csak azért sem, mert a használt lakások jelentős részét így árulják.

Az ügyintézést akkor lehet elindítani, ha megkötöttük a vevőnkkel az adásvételi szerződést. Ebben szerepelnie kell, hogy a vásárló hitelre veszi-e a lakást, és ha igen, a vételár mekkora hányadát teszi ki a kölcsön.

Ha hitelkérelmét a bankja pozitívan bírálta el, akkor az eladónak a saját bankjához kell fordulnia. Kérnie kell egy úgynevezett értéknapos hitelkintlévőség kimutatást, amely azt mutatja meg, hogy a tulajdonosnak az eladás napján mekkora tartozása van a hitelintézet felé.

Ha megvan a kimutatás, akkor a lakás vevőjével közösen kell elmenni annak bankjához, és be kell mutatni az iratokat. A vásárló hitelintézete ekkor átutalja az eladó bankjának az eredetileg felvett hitelt, ezzel az eladónak megszűnt a kötelezettsége a pénzintézet felé. A lakás pedig átkerül a vevő nevére.