Halálhónap a május az utakon

Infostart
2006. május 26. 13:12
Figyelmezteti a rendőrség a járművezetőket, amikor fokozott fronthatás befolyásolja a közlekedőket - döntött a balesetmegelőzési bizottság. Az adatok szerint májusban, az egyik legváltozékonyabb időjárású hónapban történik a legtöbb halálos baleset.

Jámbor István, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti osztályának munkatársa az InfoRádióban elmondta: nem arról van szó, hogy minden egyes járművezetőt kiértesítenek, hanem orvosmeteorológiai jelentést juttatnának el a médián keresztül.

"A tervek szerint a figyelmeztetés rádiókban hangzana el, de dolgozunk azon, hogy egy baleset-megelőzéssel foglalkozó honlapot is létrehozzunk, ahol elérhető lenne minden ember számára az előrejelzés" - tette hozzá.

Néhány tizedmásodperc dönthet

Jámbor István hangsúlyozta: az időjárás erőteljesen befolyásolja az ember koncentrálóképességét, és emiatt bekövetkezhet az a néhány tizedmásodperces kihagyás, ami elég egy baleset bekövetkezéséhez.

A baleseti statisztikákat vizsgálva azt lehet megállapítani, hogy januárban és februárban van a legkevesebb baleset, utána emelkedik, és májusban van a legnagyobb ugrás - magyarázta az ORFK közlekedésrendészeti osztályának munkatársa.

A rendőrség reményei szerint a szolgáltatás hozzájárulhat a balesetek számának csökkenéséhez.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást